Connect with us

Politika

VIJESTI: DF čeka Vučićev znak da sruši Vladu

Published

on

Zlatko Vujović kaže da DF nije spreman da gubi prilike i popušta pred oslabljenim premijerom i koalicijama okupljenim oko Demokrata i GP URA, koje ga podržavaju

Okupljanje državnog vrha i predstavnika parlamentarne većine na večeri kod novoizabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, organizovano je s ciljem konsolidacije pozicija Demokratskog fronta (DF) i jačanja političkog uticaja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Zlatko Vujović.

On je „Vijestima“ kazao da će DF dugo prijetiti Vladi premijera Zdravka Krivokapića, ali da će izbjegavati njeno „rušenje“ sve dok Vučić ne procijeni da je vrijeme za to.

Vujović kaže da DF nije spreman da gubi prilike i popušta pred oslabljenim premijerom i koalicijama okupljenim oko Demokrata i GP URA, koje ga podržavaju.

„Svima je jasno da je Vlada neodrživa, da je njen pad neminovan (padom Vlade smatra se pad premijera), a sad će svi intenzivnije pokušavati da utiču na termin vanrednih parlamentarnih izbora. Za DF bi bilo najgore da se oni održe paralelno s izborima u Srbiji na proljeće iduće godine, za ostale koalicione liste parlamentarne većine na jesen ove. Vidjećemo kako će reagovati međunarodni partneri nakon raspleta makar dijela otvorenih pitanja. Ulazak DF-a u Vladu značio bi potpuno gubljenje međunarodne podrške. Da li su ostale dvije koalicije spremne na takav potez – teško je procijeniti“, ističe Vujović.

Predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić, kazao je da su vanredni parlamentarni izbori jedna od opcija za rješenje aktuelne krize u vladajućoj većini.

„Međutim, partije vlasti svjesne su koliki je ulog u igri i za očekivati je da kroz dijalog pronađu izlaz iz krize“, rekao je Raonić “Vijestima”.

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici u srijedu veče je, nakon dočeka mitropolita Joanikija, priređena večera na kojoj je bio državni vrh i predstavnici parlamentarne većine. Za trpezom su bili premijer Krivokapić, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ministri Vesna Bratić i Aleksandar Stijović, poslanik Demokrata Boris Bogdanović, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević i više poslanika tog političkog saveza.

Mandić je okupljenima kazao da su među političarima vlasti pale teške riječi i krupni izazovi, ali da su spremni da rade zajedno i nađu „bratsko rješenje.“

„Ako ne dođemo do zajedničkog rješenja, uvijek će odlučivati volja naroda. Ne plašim se volje narodne, znam da je ona prelomila 30. avgusta kad se završilo s bivšim režimom. Taj se režim nikad više neće vratiti, koliko god da se vodi kampanja da će naći način povratka na vlast“, naveo je on.

Mandić je saopštio da mitropolit Joanikije ima ulogu više, te da očekuje da on pomogne u pronalaženju rješenja.

„Spremni smo da uvažimo druge, ali očekujemo i da mi budemo uvaženi“, poručio je Mandić.

Vujović kaže da DF igra veoma mudro politički i da pokušava da iscrpljuje svoje protivnike u Vladi, Demokratama i GP URA stalnim pritiscima, uvredama i prijetnjama, podržan, kako navodi, Vučićevom medijskom mašinerijom, što nije ništa novo.

„Ovo je strategija koju je Vučić koristio u Srbiji godinama prije nego što je postao vlast, a nakon toga još intenzivnije – javnost se stalno šokira, a protivnici iscrpljuju i diskredituju“, objašnjava Vujović.

Kaže da je odnos DF-a prema Vladi kao kad, figurativno rečeno, „više njih tuku vezanog“.

„Vlada trpi jer zavisi od DF-a, a DF postepeno, puzajući, uzima sve veći dio plijena. No, legitimno je da lista koja ima dvije trećine poslanika vladajuće većine želi da bude dio Vlade. Problem nije u njihovoj želji, već u postavljenom konceptu Vlade. Ona se nekako mogla održavati dok je pokojni mitropolit Amfilohije bio živ, ali nakon što je Vučić preuzeo kontrolu nad Patrijaršijom, a sad i Mitropolijom u Crnoj Gori, DF-u su sva vrata otvorena. Preostale dvije koalicije u vlasti će se suočiti sa snažnim pritiskom, a posebno Demokrate“, smatra Vujović.

Raonić smatra da se Crna Gora našla u blokadi zbog nedostatka dijaloga i političkog neiskustva ključnih političkih ličnosti.

„U ozbiljnim državama vlada vodi intenzivan dijalog sa svim subjektima – da ne govorimo o parlamentarnoj većini – i zato ne dolazi u ovakve krize, a svaku odluku donosi sagledavajući sve aspekte problema“, napominje on.

Vujović, s druge strane, kaže da nastavak rada ovakve Vlade i funkcionisanje parlamentarne većine na ovaj način, najviše štete građanima.

„Polako ali sigurno se urušava sistem, a ubrzano se gubi povjerenje zapadnih saveznika“, zaključuje Raonić.

Opozicione partije oštro su juče reagovale na okupljanje predstavnika vlasti kod mitropolita Joanikija. Iz DPS-a su kazali „da se sad jasno može vidjeti ko upravlja Crnom Gorom“, dok je generalni sekretar Socijaldemokratske partije, Ivan Vujović, pitao „da li su u toku manastirski pregovori o rekonstrukciji Vlade“.

„Kako se Vlada pravila u manastiru, red bi bio da se i rekonstrukcija dogovori na istom mjestu. A da zvanična himna nove, osvježene Vlade, bude Veseli se srpski rode’“, napisao je Vujović na Tviteru.

Bečić: Svakodnevno razgovaramo sa DF-om

Predsjednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić, ponovio je juče da Vlada ima punu podršku njegove partije i da svako ko drugačije misli ima mogućnost da testira legitimitet Vlade u Skupštini.

Upitan hoće li biti dijaloga između Demokrata i DF-a radi prevazilaženja krize u vlasti, Bečić je odgovorio da oni svakodnevno razgovaraju.

„Svakodnevno se srijećemo u Skupštini. Ima mnogo pitanja, ona se na dnevnom nivou analiziraju… Predstavnici Demokratske Crne Gore nikad nijesu bježali od bilo kakvog razgovora“, rekao je Bečić na konferenciji za novinare.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije