Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: SPC kadrovi preuzimaju i bezbjednosni sektor

Published

on

Ivan Vujović, Foto: SDP CG

Kadrovski izbor nove Vlade za funkciju direktora ANB definitivno potvrđuje da je priča o profesionalizaciji i ekspertskom karakteru Vlade bila samo dimna zavjesa ili lijepa priča za lakovjerne, dok je s druge strane realnost da će i u sektoru bezbjednosti dominantno kadrirati Srpska pravoslavna crkva, rekao je član Predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

„Premijer i Vlada su uz to prekršili Zakon o ANB jer su izabrali političko eksponirano lice za direktora, a premijer je dodatno pokazao da ne poznaje Zakon tvrdnjom da će za ovu poziciju raspisati javni konkurs. Jednom riječju, nastavlja se pretpraznična parada neznanja i nekompetentnosti nove Vlade.”

On dodaje da ovaj slučaj pokazuje da ćemo u Vladi i državnoj administraciji po dubini, u svim sektorima, imati ubjedljivu dominaciju kadrova antizapadne, a veoma često i anticrnogorske orjentacije, što je samo prva faza ka potpunom kulturološko-identitetskom preoblikovanju Crne Gore iz građansko-sekularnog u jednovjersko-teokratski koncept.

„Političke promjene, umjesto da posluže demokratizaciji i raskidu sa nakaradnim DPS praksama, u ovakvom odnosu snaga imaju za cilj nešto sasvim drugo – da Crnu Goru stave pod potpunu kontrolu SPC i da je pretvore u marionetsku i, od Beograda zavisnu, “srpsku državu”, nešto nalik na Republiku Srpsku.”

Vujović upozorava kolege iz URE, vjerujući da će im svakim danom biti jasnije da im je namijenjena uloga političke zvijezde samo u prvih nekoliko mjeseci, dok će, kad se stvari poslože a vlast formira, biti sve manje bitni i više preglašavani.

„To se najbolje vidjelo upravo juče kada su premijer i DF kadrirali u tzv. Urinom sektoru bezbjednosti – Upravi policije i ANB-u, a dodatan politički šamar im je stigao i kroz diskriminatornu odluku Vlade da ne dozvoli ustupanje gradskog zemljišta za potrebe CPC. Da ne pominjemo jučerašnja “ekspertska” kadrovska rješenja u JP Nacionalni parkovi ili u Ministarstvu zdravlja”, kazao je on.

Vjerujem da će kolege iz URA, ne sumnjajući u njihovu inicijalnu dobru namjeru, uvidjeti da su političke promjene i razvlašćivanje DPS autokratije naravno neophodna stvar, ali da je sporan način i partneri sa kojima to radite, za koji smo mi u SDP-u oduvijek znali da je pogrešan i opasan za Crnu Goru, zaključio je Vujović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije