Connect with us

Društvo

VUJUČIĆ (LP): Svako dijete ima pravo na život, očekujemo izvinjenje

Published

on

Poptredsjednica Liberalne partije Dubravka Vujičić kazala je da izjava šefa kluba poslanika SNP-a u Skupštini Crne Gore Dragana Ivanovića kojom je opravdao fenomen selektivnih abortusa nerođene djece samo zbog toga što su ženskog pola, je neprihvatljiva. Ona je istakla da zbog ovakve izjave,  Ivanović i SNP treba da upute izvinjenje javnosti Crne Gore, a pogotovo ženama i majkama.

Prema njenim riječima, argumenti da roditelji imaju pravo da biraju pol svoje nerođene djece na način da će abortirati žensku djecu je u cjelosti nečuven u civilizovanom svijetu.

“Humanost i nepovredivost života svakog stvorenja na taj se način potpuno ugrožava i dovodi u pitanje, isključivo iz razloga prevaziđenog sujevjerja i patrijarhalnog, konzervativnog uvjerenja da je nepoželjno imati žensko dijete. Zadatak je najviših predstavnika naroda upravo da djeluju edukativno i da utiču na javnost da prevazilazi takve loše pojave konzervativnog društva a ne da ih opravdava. Jer nije u duhu istinske crnogorske tradicije takav odnos prema ženama, žene su ovdje uvijek bile posebo poštovane, i to kao temelj doma i ponos roda”, istakla je  Vujičić.

Ona je ukazala i ne nedavnu izjavu potpredsjednice SAD-a Kamale Haris da status žene u društvu je jasan pokazatelj statusa i stanja demokratije u tom društvu.

“Sa ovakvim stavovima najviših predstavnika vlasti i vladajuće većine, pitamo se kuda to vode Crnu Goru? Kako to zamišljaju njenu evropsku perspektivu sa ovakvim retrogradnim stavovima o temeljnim pravima”, pita Vujičić.

Ona je kazala da svako dijete, bez obzira na to kojeg je pola, treba da bude poželjno.

“Svi zajedno, konačno, moramo razumjeti da je svako život jednako važan a svako dijete jednako poželjno za svoje roditelje i društvo, bilo ono ženskog i li muškog pola, te da je to zapravo najbolja tradicija Crne Gore koju možemo da gajimo”, zaključuje Vujičić u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije