Connect with us

Politika

VUKIĆ PULEVIĆ: Pripremamo žestok odgovor na klerikalizaciju Crne Gore

Published

on

Foto: Pobjeda

Crna Gora se priprema za novi 13. jul, i to ne oružjem, već okupljanjem jakog suverenističkog bloka koji će se suprotstaviti klerikalizaciji crnogorskog društva, rekao je u razgovoru za Pobjedu akademik Vukić Pulević.

Jedan od osnivača Liberalnog saveza, PEN centra, Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, inicijator obnove CPC, kao i potpredsjednik aktuelnog Crnogorskog zbora, rekao je da se nova vlast ponaša kao da je ovo 1920. godina, pa crnim mantijama žele da vladaju Crnom Gorom, da joj otimaju i ograđuju manastire i brane hiljadama pristalica CPC da nađu mjesto da se pomole, objašnjavajući da je to nezabilježeno u novijoj svjetskoj istoriji.

„Crnogorci neće ćutati, pružićemo otpor, ali ne nekakvom novom revolucijom nego mirnim protestom protiv uništenja države u sred moderne Evrope. Mi smo danas porobljena zemlja, nama vode državu apostoli tuđe crkve, ovuda vršljaju tuđe službe, izvještavaju tuđi mediji i potiru sve crnogorsko. Tačno je da smo i sami krivi, jer nismo bili oprezni. Tačno je da smo dopustili da svojim sofisticiranim metodama manipulišu ljudima na litijama, što je ustvari eufemizam za četnički pokret, iskoristili su pasivnost institucija i inertnost DPS koji se uljuljkao u tridesetogodišnju vladavinu. Uz obilatu pomoć susjedne nam države i stranih službi dobili su izbore i napravili Vladu koja uništava Crnu Goru. Članovi Ure su klonirani za potrebe SPC i zajedno ,,bez greške“ sprovode velikosrpski projekat, a nijesu svjesni da će ih poslije kratkotrajne upotrebe odbaciti kao iscijeđeni limun. Gospođa Jelušić recimo morališe oko nebitih pitanja, a potom visoko uzdigne ruke za SPC, znači radi protiv Crne Gore. Kasnije se pravda time da ona jedina nije aplaudirala kada je usvajan diskriminatorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti”, rekao je Pulević.

Ističe da je svaki potez nove Vlade greška, te da je nevjerovatno kojom smo količinom lažnih informacija zausti od 4. decembra kada je ustoličena nova Vlada.

On dodaje da Vlada Crne Gore intenzivno sprovodi reforme u svim institucijama osim u SPC.

„Oni su već pali na prvom ispitu uz nevjerovatnu agresivnost i retoriku koju su donijeli iz opozicionih klupa. Tu je najgora količina animoziteta i zlih riječi. Recimo, prvi primjer toga je novi potpredsjednik vlade Dritan Abazović koji stigmatizuje i atakuje poslanika Živkovića koji ostavlja utisak veoma kulturnog momka. Kaže da mu zna nešto i onda ne otkrije što je to i ostane nedorečen. Drugi primjer je to sa kakvom lakoćom vrijeđa RTCG kao da mu je od đeda ostala. Poziva na njeno ukidanje i to po grčkom postupku, ali mi svi moramo očuvati RTCG truditi se da vremenom postane bolja. Najviše o Dritanu govori činjenica da podržava izmijenjeni zakon o slobodi vjeroispovijesti. Na jednom međunarodnom skupu sa toliko mržnje ogovara Đukanovića i ne shvata da to nije mjesto za takvu priču. I gotovo svakog dana osvane neka njegova nova prijetnja. Čovjek je mandat potpredsjednika Vlade počeo omalovažavajući predsjednika i prijeteći kompletnoj bivšoj Vladi. Ljudi iz Dritanovog okruženja, odnosno njegovi mentori poput Miška Perovića i Žarka Rakčevića, kao iskusni političari moraju ga savjetovati da popravi manire, da nešto uradi, a ne samo da prijeti. On nekada izgleda karikaturalno smiješan, a nekada veoma zločest i olako se istrčava kao zastupnik velikosrpskih interesa. Poput Abazovića svi ostali članovi Vlade imaju svakodnevno gafove. Ministarka Bratić prilikom posjete Cetinju ide da posjeti Bogosloviju i najavljuje da će je ubaciti u formalni sistem obrazovanja. Mogla je kao ministarka sporta da obiđe i vidi u kojoj fazi je izgradnja stadion ,,Lovćen“, da posjeti rukometaše i košarkaše i popije kafu i upozna se sa kolegama iz biblioteke, arhiva i muzeja”, objašnjava Pulević.

Na konto lažnih informacija, ističe da se sa tendencioznom namjerom šire dezinformacije da DPS i Milo Đukanović stvaraju novu Crnogorsku crkvu.

„Crnogorska crkva je postojala i ukinita je 1920. godine. Ponovo je obnovljena devedesetih godina prošlog vijeka. O tome postoje istorijska svjedočanstva i napisano je mnogo knjiga, a time se studiozno u Crnoj Gori bave Vladimir Jovanović i Nikola Belada. Vlada falsifikuje istoriju zarad srpskih interesa”, kazao je Pulević.

U ovom razgovoru on je istakao da u Evropi ne postoje dva vladara koja su toliko osporavana i kritikovana kao kralj Nikola i Milo Đukanović.

A kako sam kaže, najveći paradoks je taj što je jedan stvorio a drugi obnovio crnogorsku državu.

„Svjedočimo nevjerovatnoj situaciji da sto hiljada vjernika Crnogorske pravoslavne crkve nema gdje da se pomoli. Nemamo uslove za vjerske obrede, oteli su nam i ogradili manastire i danas u 21. vijeku u sred civilizovane Evrope mi smo u svojoj državi građani „ograđeni žicom“. Na ovo Evropska unija više ne može da čuti. Crnom Gorom vladaju oni koji misle da je ovo 1920. da se ništa nije promijenilo i te crkvene litije, koje ponovo najavljuju, nijesu borba za svetinje nego eufemizam za četničku ideologiju”, kazao je on.

Pulević ukazuje na to da nova Vlada pokazuje i neznanje i loše obrazovanje ali da najviše od svega pokazuje namjeru da posrbi Crnu Goru, da je pokori i uvede u granice „Srpskog sveta”.

„I što radi tu Dritan Abazović, koliko je njega briga za građansku državu, izgleda da je samo tu iz interesa. Sve ovo je dovelo do grupisanja crnogorskog bloka koji će objediniti sve nacionalne snage i zadati udarac jači nego ikada”, zaključio je Pulević u razgovoru za Pobjedu.

1 Comment

1 Komentar

  1. Simo

    10.01.2021. at 13:13

    Vrijeme je!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije