Connect with us

Politika

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Međunarodna zajednica ih nije podržala da zgaze Crnu Goru

Published

on

Većina nije imala potreban kvorum: Vuksanović Stanković - Foto: SDP

Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i nijedan zakon za koji se sinoć glasalo, nije usvojen ni legalno ni legitimno, kazala je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković.

Ono što se sinoć dogodilo je, smatra, potpuni udar na pravni poredak Crne Gore.

“Usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti više ne možemo govoriti da je Crna Gora građanska država“, kazala je Vuksanović-Stanković u emisiji Drugačija radio veza na Anteni M.

Vuksanović-Stanković objašnjava da vladajuća većina nije imala potreban kvorum.

“Suprotno odredbama poslovnika konstatiovano je prisustvo poslanice DNP-a Maje Vukićević elektronskim putem, što prema poslovniku nije moguće jer se kvorum utvrđuje fizičkim prisustvom svakog poslanika. Koji fizički mora da uzme kartiicu i da na taj način potvrdi svoje prisustvo u Skupštini. Nakon toga je ona mogla da glasa elektronskim putem. Mi smo imali pravni nonsens da u glasanju učestvuje jedna građanka Crne Gore”, rekla je poslanica SDP-a.

Državna izborna komisija Crne Gore odbila je da verifikuje mandat Suadi Zoronjić koja je izabrana sa liste “Crno na bijelo”, nakon što je Skupština obavijestila da je Filip Adžić iz iste koalicije podnio ostavku. Vladajuća većina se nakon toga oglušila o tu odluku DIK. Vuksanović-Stanković naglašava da je odluka Državne izborne komisije morala da obavezuje skupštinsku većinu.

“Sinoć u sali pravno gledano sjedjelo je 40 poslanika. Još ako se uzme u obzir da Vukićević nije mogla da glasa o kvorumu, figurativno možemo kazati da je u skupštini bilo 39 poslanika”, rekla je Vuksanović-Stanković.

Smatra i da bi međunarodna zajednica trebalo da se zabrine zbog dešavanja sinoć u parlamentu.

“Ako je međunarodna zajedna zajednica uputila podršku ovoj vladajućoj većini, mislim da u tom dijelu nije bila podrška da se gazi Crna Gora. Ovdje se ruše temelji građanske Crne Gore, a znamo da se svi evropski zvaničnici zalažu za građansku Crnu Goru”, kazala je Vuksanović-Stanković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije