Connect with us

Politika

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Vlast pokušala opstrukciju Odbora za izbornu reformu

Published

on

Vlada je pokušajem usvajanja Odluke koja se tiče kriterijuma za državljanstvo i Zakona o registrima prebivališta i boravišta planirala ne samo da sprovede izborni i etnički inženjering već je tim činom pokušala da naruši i rad u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, kazala je Draginja Vuksanović Stanković, poslanica Socijaldemokratske partije Crne Gore.

“Takav zaključak jasno proizilazi iz činjenice da je Odlukom o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbomu reformu jasno naznačeno da će se Odbor baviti pitanjima zakonskih rješenja prebivališta i boravišta, kao i samog državljanstva. Namjera da ova pitanja uredi iza leđa Odbora još je jedan u nizu primjera netransparentnog, neozbiljnog i štetnog pristupa ove Vlade, ovoga puta u veoma ozbiljnoj materiji izbornog zakonodavstva gdje postoji ionako visok stepen nepovjerenja između različitih političkih subjekata”, ističe poslanica SDP-a.

Nova vlast je, dodaje ona, zajedno sa opozicijom, formirala skupštinski odbor sa jasnim zadatkom bavljenja, između ostalog, i materijom prebivališta i državljanstva, a istovremeno je kroz Vladu ušla u proceduru usvajanja gotovih rješenja u ovoj oblasti, inače po svojoj sadržini veoma štetnih, opasnih i diskriminatornih, zbog čega su i imale za posljedicu opravdane proteste i revolt građana.

“Kada sve ovo uzmete u obzir pitanje je da li se radi o lošoj namjeri ili potpunoj pogubljenosti odnosno diletantizmu Vlade, ili je, što je najrealnije, u pitanju i jedno i drugo. Naravno, predstavnicima nove vlasti nije prvi put da jedno pričaju, drugo misle a treće rade, a da u konačnom važne teme tretiraju bez bilo kakvog dijaloga i konsultacija na što ih stalno podsjeća i EU . Čak je među njima samima toliki stepen “povjerenja” i međusobnog “poštovanja” da su i oni koji ih politički podržavaju frapirani tolikom količinom neozbiljnosti koju dnevno pokazuju”, ističe ona.

Poziva vlast da pokažu elementarnu ozbiljnost, da konačno odustane od unilateralnih rješenja u ovim osjetljivim oblastima i da se stvore uslovi da se o svemu  tome raspravlja na Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, onako kako je i predviđeno i planirano.

“Dakle, dijalogom na evropski način, a ne pravnim i institucionalnim nasiljem”, poručuje Draginja Vuksanović Stanković.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije