Connect with us

Politika

ZAJEDNIČKI CILJ HRVATSKE I CRNE GORE: Stabilnost regiona i dobrosusjedstvo

Published

on

Stabilnost Zapadnog Balkana i dobrosusjedstvo su zajednički interes, koji svima u regionu treba da bude imperativ, poručio je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović primio je Grlića Radmana, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Grlić Radman je potvrdio punu spremnost za dalju saradnju, pomoć i dijeljenje iskustava na ekspertskom planu, posebno u poglavljima 23 i 24 i drugim važnim oblastima na tom putu.

„On je naglasio da evropske vrijednosti za Hrvatsku nemaju alternativu i da je stabilnost regiona, dobrosusjedstvo i njegova puna funkcionalnost zajednički interes, koji svima u regionu treba da bude imperativ“, navodi se u saopštenju.

Grlić Radman je zahvalio Crnoj Gori za brzu reakciju i pomoć koju je pružila Hrvatskoj u saniranju posljedica razornih zemljotresa.

On je naglasio da je donacija deset hiljada doza vakcina gest prijateljstva za Crnu Goru, koju Hrvatska snažno podržava na evropskom putu i koju je podržavala na putu ka članstvu u NATO.

Đukanović je naglasio da odnosi Crne Gore i Hrvatske nijesu samo dobrosusjedski, već i prijateljski i partnerski kroz zajedničko članstvo u NATO.

On je ocijenio da djelovanje diplomatsko-konzularnog predstavništva Hrvatske u Crnoj Gori posebno doprinosi snaženju prijateljstva i razvoju saradnje.

Đukanović je naveo da je uvjeren da je tako i sa crnogorskom ambasadom u Zagrebu.

On je zahvalio Grliću Radmanu na donaciji vakcina, koja je vrijedan prijateljski gest prema Crnoj Gori u borbi sa pandemijom, i podrška da se proces imunizacije što kvalitetnije sprovede i steknu uslovi za zdravlje stanovništva i ekonomski oporavak.

Đukanović je zahvalio za nedvosmislenu podršku Crnoj Gori, ali i regionu na evropskom i evro-atlanstkom putu, kao i na spremnosti Hrvatske da podijeli iskustva u procesu integracija.

On je podsjetio da je put integracije, usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jedini ispravan i moguć za Zapadni Balkan u cjelini.

Na toj liniji, Đukanović je ukazao na važnost nastavka sveobuhvatnih reformi, evropeizacije društva i dostizanje standarda uz, kako je saopšteno, nadu da se po ispunjenu tih ciljeva neće puno čekati na spremnost Unije za proširenje.

„Od nas se sa pravom očekuje ozbiljan napredak na planu vladavine prava, kako bi pružili dovoljno argumenata za povjerenje Evrope, ali nam treba i podrška s druge strane“, poručio je Đukanović.

Ta podrška, kako je dodao, naročito je dragocjena od zemalja poput Hrvatske, koje imaju najsvježije iskustvo u tom procesu.

„Uz ocjenu da Crna Gora baštini veoma odgovoran odnos prema zajedničkim interesima i prostoru koji dijelimo, Đukanović je iskazao zadovoljstvo što se i otvorena pitanja rješavaju na principima dobrosusjedstva, partnerstva i zajedničkih interesa“, navodi se u saopštenju.

On je pozdravio najavu održavanja susreta predstavnika dvije privredne komore i uspostavljanja direktne avio linije između Podgorice i Zagreba.

„Uz uvjerenje da se infrastrukturni projekti koji bi nas povezali, poput Jadransko-jonskog gasovoda i auto-puta, moraju pažljivo zajednički ispratiti, jer ukoliko želimo vrijednosno da pripadamo Zapadnoj Evropi, moramo paralelno djelovati i u pravcu infrastrukturnog povezivanja“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama u kontekstu potrebe pune stabilnosti regiona i njegove dalje evropske i euroatlantske perspektive.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije