Connect with us

Politika

ZEKOVIĆ: Abazović i Adžić da zaustave favorizaciju SPC u odnosu na druge vjerske zajednice

Published

on

Dio Vlade Crne Gore u kojem su i visoki funkcioneri građanskog pokreta URA, posebno Dritan Abazović i Filip Adžić, treba da zaustavi favorizaciju Srpske pravoslavne crkve u odnosu na ostale vjerske zajednice, poručio je dugogdišnji aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković.

“Ukoliko u mandatu ove Vlade nije moguće, zbog odnosa između vladajućih partija, osigurati odsustvo svake diskriminacije i postupanje utemeljno na činjenicama i bez hegemonističkih ambicija onda treba, do zdravijih političkih prilika, odustati od uređenja međusobnih odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, navodi Zeković u objavi na Twitter-u.

Ovo posebno, dodaje, usljed činjenice što Crnogorska pravoslavna crkva trpi višedecenijsku nepravdu i diskriminaciju kako tokom života Crne Gore u različitim zajedničkim državama tako i nakon obnove nezavisnosti.

“Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori predstavlja duhovni i politički stožer najvećeg broja partija koje obrazuju vlast ali to ne treba pobjednički zloupotrebljavati, posebno ne na štetu drugih društvenih i etničkih zajednica.

Građanski i progresivni dio vlasti treba da se odupre takvim pritiscima, da spriječi dalje manipulacije i zauzme neutralan i objektivan pristup”, smatra Zeković.

Kako ističe, potpisivanje ugovora sa SPC ne smije da postane politika svršenog čina. Uređenje odnosa države Crne Gore sa svim pravoslavnim vjerskih zajednicama treba da teče paralelno i mnogo transparentnije nego što je to sada slučaj.

“Koliko taj proces ne treba da bude na štetu interesa i stečenih prava Srpske pravoslavne crkve isto tako treba, bez daljeg odlaganja, da podrazumijeva i uspostavljanje, bar narednih deset godina, i mjera afirmativne akcije i dodatne državne podrške prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi”, zaključuje Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije