Connect with us

Politika

ZEKOVIĆ: Bečić da spriječi ruganje Vlade Skupštini

Published

on

Bojan Zeković SDP Crna Gora, Foto: Igor Šljivančanin

Socijaldemokratska partija poziva predsjednika Skupštine Crne Gore da kao prvi čovjek zakonodavne vlasti obezbijedi očuvanje njene ustavne pozicije i ne dozvoli da se izvršna vlast postavi iznad zakonodavne, iznad Ustava i Zakona, na način što će Uredbom mijenjati Zakon o budžetu, rekao je član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković.

„DPS je imao poslušni parlament, pa je od demokratije ostala gola forma, a nova vlada od Parlamenta ne traži ni poslušništvo – ponaša se kao da ga nema, otvoreno gazi i formu i suštinu i osjeća se toliko moćnom da uredbama “mijenja” zakone.”

Kako je navedeno u saopštenju, nakon što je u prvoj nedjelji mandata donijela nezakonitu Uredbu kojom mijenja Zakon o budžetu za 2020. godinu i uprkos brojnim javnim pozivima odbija da odustane od bezakonja i samovolje, neophodno je da Skupština obezbijedi sprovođenje zakona koje je donijela.

„Nije naše da vas podučavamo, ali da bi sačuvali ustavnu poziciju Skupštine sugerišemo da ukoliko već želite inicirate izmjene Zakona o budžetu za 2020. godinu. Nije sporno da nova parlamentrna većina realizuje svoj ekonomski i politički koncept, ali to mora biti odluka Skupštine, a ne prećutna dozvola da Vlada uredbama mijenja zakone, gazeći Ustav, Zakon i Skupštinu Crne Gore.” poručili su iz ove stranke.

Zeković ističe da nova vlada ima pravo da vjeruje kako može pomjerati brda, ali da je obaveza Skupštine da je natjera da poštuje Ustav i zakone.

„Naročito iznenađuje glasno ćutanje kolega iz nove većine koji su se zajedno sa SDP-om u prethodnom periodu borili za to da izvršna vlast mora raditi po zakonu, u interesu građana i biti kontrolisana od Parlamenta iz koga crpi legitimitet. Valjda smo se borili za zakonitost i demokratske principe zato što je to zdravo za društvo i podrazumijevajuće u demokratiji, a ne valjda samo zbog toga što je vlast koju smo s razlogom kritikovali bio DPS. Ukoliko dozvolimo nekažnjeno kršenje zakona dobićemo novi DPS, sa drugim imenom i istim manirima, još uz ideološku nazadnost”, zaključio je Zeković.

1 Comment

1 Komentar

  1. marija

    15.12.2020. at 09:41

    Konjević, Zekovic i Vujovic treba da budu novo rukovodstvo SDP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije