Connect with us

Politika

ZLATKO VUJOVIĆ: “Vlast da odluči da li je evropska ili proruska”

Published

on

Došao je momenat da vlast odluči da li je prozapadna i evropska ili proruska, ocjenjuje politički analitičar Zlatko Vujović, koji napominje i da je odluka da se odustane od tužilaških zakona dobra jer bi, u protivnom, zapadni partneri obustavili podršku Vladi Crne Gore.

Došao je momenat da vlast odluči da li je prozapadna i evropska ili proruska, ocjenjuje politički analitičar Zlatko Vujović, koji napominje i da je odluka da se odustane od tužilaških zakona dobra jer bi, u protivnom, zapadni partneri obustavili podršku Vladi Crne Gore.

Za Vujovića nema sumnje da je reakcija DF-a, koji je poručio kako neće glasati za usvajanje zakona i budžeta, dok se pred poslanicima ne nađu izmjene zakona o tužilaštvu, još jedna kriza unutar aktuelne vlasti.

Iako Evropska unija nije zaustavila, kako navodi Vujović, probni balon i usvajanje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, moglo se očekivati da kaže stop namjeri da se usvoje tužilački zakoni.

Protiv ukidanja specijalnog tužilaštva bile su i Sjedinjene Države i Velika Britanija, a pritisak svih je bilo toliko veliki da se s pravom, kaže, može reći da je to bila crvena linija preko koje se nije smjelo.

“To se nije desilo, naprotiv stav EU, ali i drugih partnera bio je izričit i govorio je ne samo o zaustavljanju procesa EU, već nazadovanju, što znači da bi se u praktičnom smislu desilo da bi se Crna Gora vratila na poziciju Srbije. Odnosno da bi Srbija i Crna Gora bile izjednačenje. I Crna Gora bi bila uvučena u ponovne pregovore o konkretno reformi pravosuđa”, kazao je Vujović.

Tako nešto bilo je neprihvatljivo za zapadne partnere, koji bi bez sumnje, poručuje Vujović, u slučaju izglasavanja zakona novoj Vladi uskratili povjerenje.

Zato je dobro što je dio vlasti odustao od zahtjeva za vanredno zasijedanje Skupštine.

“DPS u toliko godine vladavine nikada nije došao u jednu takvu sitaciju, i pored toga što se ni oni baš nijesu slagali oko toga kako treba da ide reforma pravosuđa i sudstva. Ali s druge strane, nijesu nikad sebi priuštili jedan takav autogol. Za manje od tri mjeseca ova vladajuća većina nas je dovela u sitaciju da EU mora da postavi kao uslov ili zaustavljamo pregovore ili vi odustajete od ovog stava”, naveo je Vujović.

To što je DF kolegama jasno poručio da, poslije njihove odluke, oni neće učestvovati u izjašnjavanjima ni o jednom propisu dok se tužilački zakoni ne vrate na dnevni red, za Vujovića znači i da je vladajuća većina u dubokoj krizi.

“Koalicija koja ima makar polovinu poslanika vladajuće većine, ne podržava više većinu, budžet, zakonske projekte. Onda se stvarno postavlja pitanje čija je ovo vlada. To će morati da vodi ili rekostrukciji, ili novom dogovoru Vlade ili ako ni to nije moguće, onda novim izborima”, upozorava Vujović.

Novi izbori nijesu dobro rješenje, napominje Vujović, jer vlast nije unaprijedila uslove u kojima bi se oni održali.

Kako god, došli smo, kaže u situaciju u kojoj se vlast mora odlučiti – da li je prozapadna ili proruska.

“Ili će ići ka EU , i dobiti određenu, vidjećemo koliku i kakvu podršku ili će se opredijeliti da ide ka smjeru koji zagovara DF, a to je potpuna kontrola od strane Aleksandra Vučića i ogroman dio bi se mogao obezbijediti od ruskih službi i njihovih centara”, poručio je Vuković.

DF je jasan, a jasni moraju biti i ostali koalicioni partneri, zaključuje Vujović, koji tvrdi da će se sve vidjeti narednih dana.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije