Connect with us

Politika

ZORČIČ: Nema budućnosti bez suočavanja sa prošlošću

Published

on

Oko nekih ključnih pitanja za državu neophodan je konsenzus, jer ako ga nema onda se svako pitanje može brzo pretvoriti u sredstvo za političke obračune i nema napretka, kaže u intervjuu Pobjedi predsjednik Državnog zbora Slovenije Igor Zorčič.

“U Sloveniji imamo takođe trenutno stanje u kome vlast i opozicija teško nalaze zajednički jezik oko bilo čega, iako svi znamo da je na nekim pitanjima saradnja neminovna i da koristi svima. Raduje me što smo ovih dana, čak i u takvoj atmosferi uspjeli postići dvotrećinsku većinu za upis znakovnog jezika namijenjenog gluhonijemima u Ustav Slovenije, što dokazuje da se sve može ako su prioriteti pravi. Smisao politike je da se bez obzira na odnose među ključnim faktorima ne smije zanemariti primarni interes za državu i državljane”, navodi Zorčič.

Prošlost, posebno novija, iz vremena raspada nekadašnje zajedničke države, kako kaže slovenački zvaničnik, opterećuje odnose među narodima i državama u regionu.

“U ratu koji se odvijao na prostorima bivše države, proliveno je mnogo krvi, uništeni su mnogi životi, razorene porodice i dva međunarodna suda su zločine u Srebrenici prepoznala za genocid. Problem je ako državne politike ne raščiste sa tom prošlošću, nego je i dalje koriste za dnevnopolitičke svrhe. Da bi se mogli potpuno okrenuti ka budućnosti, neophodno je da se svi učesnici suoče sa tom prošlošću i sa vlastitom ulogom u njoj. Pogotovo političari. Neophodan je, dakle, kritičan odnos prema vlastitim greškama i prihvatanje vlastite krivice i odgovornosti”, zaključio je Zorčič.

Govoreći o odnosima između Srbije i Crne Gore, on kaže da pored zajedničke prošlosti njih definišu i mnoge druge važne relacije.

“Mnogo Crnogoraca živi u Srbiji, nije mali broj crnogorskih državljana koji se deklarišu kao Srbi, jak je uticaj pravoslavne crkve u obje države, a prepliću se i ekonomski i geopolitički interesi. U posljednje vrijeme odnosi na relaciji Beograd – Podgorica očito nijesu u uzlaznoj putanji, ali mislim da je najvažnije da se sva otvorena pitanja rješavaju kroz demokratski dijalog uz uvažavanje interesa obje države. Mir i stabilnost u regionu mora biti svima najvažniji, sve ostalo se može dogovoriti”, zaključio je Zorčič.

On ističe i da je za Sloveniju region od posebnog značaja.

“Države Zapadnog Balkana predstavljaju naše blisko okruženje, vezuje nas zajednička istorija i razvijena ekonomska saradnja. Zato imamo naglašen interes da se proces integracije Zapadnog Balkana ubrza. Mi želimo iskoristiti predsjedavanje EU da damo dodatnu pokretačku snagu procesu integracije i predviđeno je da u vrijeme našeg predsjedavanja EU, pored ostalog, organizujemo i vrh na temu EU – Zapadni Balkan. Naravno, tu su i drugi prioriteti našeg predsjedavanja, među kojima bih posebno istakao unapređenje stategije za oporavak i podsticanje razvoja gospodarstva koje će biti otporno na krizne situacije, kao i zdravstvenu i digitalnu bezbjednost”, ističe Zorčič.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije