Connect with us

Fudbal

ODLAZAK LEGENDE: Preminuo Paolo Rosi

Published

on

Paolo Rosi, legendarni italijanski fudbaler, preminuo je u 64. godini. Čuveni napadač izgubio je životnu bitku usljed teške i neizlječive bolseti.

Najveći uspjeh u bogatoj karijeri Rosi je ostvario sa reprezentacijom Italije na Svjetskom prvenstvu 1982. godine. Golgeter rođen u Pratou sa šest pogodaka vodio je Azure do svjetske krune u Španiji, a posebno će ostati upamćen duel protiv Brazila u kojem je sam, sa tri pogotka, savladao fenomenalnu generaciju Karioka koju je sa kapitenskom trakom predvodio Sokrates.

Na istom takmičenju okitio se i individualnim trofejima za najboljeg strijelca i najboljeg igrača, što je pošlo od ruke još samo Garinči (1962. godine) i Kempesu (1978. godine).

Rosi će u fudbalskoj istoriji ostati zapamćen kao jedan od najboljih golgetera Italije na svjetskim prvenstvima. Na kontinentalnim smotrama postigao je ukupno devet golova, što su u dresu Azura uspjeli još Roberto Bađo i Kristijan Vijeri.

Nekadašnji fudbaler Juventusa, Komoa, Vićence, Peruđe, Milana i Verone, na klupskoj sceni je sa Starom damom osvojio Kup šampiona, dva trofeja Serije A, Kup Italije, Kup pobjednika kupova i Superkup Evrope.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije