Connect with us

Sport

OTVORENO PRVENSTVO EVROPE U OLIMPIJSKOM JEDRENJU: Tivat dočekuje preko 150 najboljih takmičara svijeta

Published

on

U organizaciji Jedriličarskog kluba Delfin i Evropske ILCA federacije, u Luštici Bay u Tivtu će od 9 -16.juna biti održano Otvoreno prvenstvo Evrope u klasi ILCA do 21 godine, koje će okupiti preko 150 jedriličara iz 30 zemalja Evrope i svijeta. Partner i domaćin takmičenja u uvali Trašte je kompanija Luštica Development, a takmičenje je finansijski podržala Opština Tivat.

Direktor takmičenja Ilija Klakor kazao je da je Crna Gora, zahvaljujući iznimnim rezultatima, uspjela svrstati rame uz rame sa najvećim jedriličarskim zemljama svijeta, a priliku da organizuje Evropsko prvenstvo Tivat nije dobio slučajno.

„Nakon dva odlaganja zbog pandemije u 2020, veoma smo zadovoljni što možemo potvrditi da su Delfin, Tivat i Crna Gora ovoga juna domaćini Otvorenog prvenstva Evrope za klasu ILCA do 21 godine. Organizacija šampionata je posljedica velikog iskoraka koji je jedrenje u Crnoj Gori napravilo u rezultatskom i organizacionom smislu. Prije dvije godine smo organizovali Balkansko prvenstvo, sada smo dobili šampionat Evrope, a vrlo brzo ćemo biti i organizatori EvropaKupa,“istakao je Klakor.

JK Delfin ove godine obilježava 70 godina kontinuiranog rada na obuci mladih jedriličara, a organizacija predstojećeg Evropskog prvenstva još je jedna potvrda njegovog sportskog kvaliteta, ali i snage da Tivat i Crnu Goru predstavi kao atraktivnu jedriličarsku destinaciju, poručio je predsjednik Opštine Tivat,Željko Komnenović.

„Opština Tivat prepoznaje tu snagu i energiju koju Delfin nesumnjivo ima, a ona je od velikog značaja za popularizaciju sporta među mladima i djecom, za očuvanje kulture i načina života svojstvenih Tivtu, za stalnu promociju Tivta kao grada u kojem su svi jedriličari dobrodošli. Lokalna uprava će uvijek, bez zadrške, podržavati ovakve i slične aktivnosti i učiniti da svi zajedno budemo dobri domaćini i pretendenti na odličja,“poručio je predsjednik Opštine Tivat.

Jedrenje je izgradilo Boku, jedrenje ima snagu da je povede putem održivog razvoja, riječi su predsjednika Crnogorskog jedriličarskog saveza, Predraga Vukčevića, koje je dodao da Evropsko prvenstvo u uslovima pandemije dokazuje poziciju i potencijale jedriličarskog sporta.

„Zahvalni smo svim članovima JK Delfin, volonterima i sportistima, kao i institucijama i kompanijama koji su doprinjeli da se organizuje prvenstvo. Svi zajedno su uložili puno energije i želju za napredovanjem našeg sporta. Putokaz za uspješan rad je povezivanje ljudi koji vole jedrenje, koji žive za more i od mora.“poručio je predsjednik CJS, Predrag Vukčević.

Direktor Uprave za sport Ministarstva kulture, prosvjete, nauke i sporta,Vasilije Lalošević, istakao je zadovoljstvo činjenicom da se Crna Gora upisuje na mapu prepoznatljivih jedriličarskih destinacija, kao i namjeru Uprave da podrži ovaj sport.

“Biće ovo još jedna prilika da promovišemo Crnu Goru kroz sportsku djelatnost i aktivnost, ali i da je podstičemo i razvijamo, posebno kod mladih ljudi. Naše prelijepo primorje biće domaćin najboljim mladim jedriličarima Evrope, pa je i to dodatna prilika da se prezentuju svi turistički potencijali”, ocijenio je Lalošević.

Klakor je dodao da će u svakom segmentu organizacije na takmičenju biti strogo primjenjivane sve mjere prevencije od širenja infekcije COVID-19.

Otvorenom prvenstvu Evrope za klasu ILCA do 21 godine prethodi Otvoreno prvenstvo Crne Gore, koje će se u akvatorijumu zaliva Trašte održati od 4-6.juna. Za sada je, sem domaćih takmičara, učešće na regati u Luštica Bay potvrdilo nekoliko jedriličara iz Francuske i Hrvatske, istakli su iz JK Delfin zahvalivši kompaniji Luštica Development na domaćinstvu i podršci. Pozvali su medije, turističku i sportsku javnost da isprate predstojeće regate i doprinesu da što ljepše slike bijelih jedara duž crnogorskih obala odu u svijet.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije