Connect with us

Svetosavska sekta

Porfirije anatemisao sebe i cijeli srpski kler

Published

on

Piše: Tijana Lopičić

Kako je otužno slušati propovijedi partrijarha Crkve Srbije Porfirija Perića, koji u vrijeme Velikog posta baca anateme iliti prokletstva. Upravo to radi u vrijeme jednog od najvažnijih hrišćanskih postova, a Porfirije umjesto da propovijeda riječi ljubavi, samilosti i praštanja, što bi trebalo biti odraz težnje duhovnom pročišćenju u vrijeme posta, on baca prokletstva.

No, ne samo da je ovo jasan indikator njegovog niskoduhovnog stanja, nego se toliko zaigrao da je, svjesno ili nesvjesno, anatemisao prvenstveno sebe, a potom  i cijeli srpski kler.

I tako izigravajući nekog i nekakvog superiornog svetosavskog mantijaša propovijeda: „Onima koji pogrešno uče o Bogu našem jednome od trojice – anatema. Onima koji pogrešno uče o ovoplođenju gospoda našeg Isusa Hrista sina božijeg – anatema. Onima koji pogrešno uče o duhu svetome, o tome da on proishodi od Oca – anatema! Onima koji pogrešno uče o Crkvi Božijoj kao Telu Hristovom – anatema!”

Zasita, ovo ne samo da postaje besmisleno i paradoksalno, nego nas i podstiče na razmišljanje  što je to za njih pravoslavlje?

Zato se logično nameću pitanja:

 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) svetosavska ideologija čija je sintagma – jedan narod, jedne vjere u jednoj državi?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) ako se u propovijedima huška na rat?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) ako naređuju vjernicima kako će se izjasniti na popisu po nacionalnoj osnovi, jer u suprotnom neće biti više vjernici Crkve Srbije?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) velikosrpski šovinizam i etnofiletizam?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) da se monstruozne ubice kanoniziju za svece?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) da se presuđeni ratni zločinci veličaju i priređuju im se parastosi?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) propovijedi sa mnogim govorima mržnje, koji nažalost ostaju nekažnjeni jer nam i sudstvo pravno kleči?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) da se zahvaljujući autoritetu svetosavske mantije odugovlače predmeti do zastarjelosti, kao što svjedočimo predmetu za pedofiliju, upravo ne brinući o pravoslavnoj djeci koja su žrtve?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) propagiranje lažne istorije, kako biste ostvarili velikosrpske šovinističe interese?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) skrivanje naoružanja, i na Kosovu i u Crnoj Gori, za šta su formirani predmeti pred nadležnim institucijama?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) miješati se u politiku iliti formirati 42. Vladu, i imati jak uticaj na formiranje 43. Vlade koja je potpisala ”temeljni ugovor”?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) manipulisati vjernicima da brane od Crnogoraca crnogorske svetinje, koje ste oteli nakon okupacije i aneksije Crne Gore?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu da nakon obnove nezavisnosti, a protivno crkvenim kanonima, i dalje okupirate crnogorske svetinje?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravoslavlju) da ste podsticali i učestvovali u genocidu, za što postoji i relevantna presuda suda u Francuskoj?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravolsalvju) da ekstemističko djelovanje Crkve Srbije prepoznaje i Evropski parlament, te početkom 2022. godine donosi Rezoluciju o istom, u kojoj SPC označava kao glavni faktor malignih uticaja u regionu?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu (pravolslavju) miješati se u razne oblasti, ili ste crkvenim kanonima striktno ograničeni na duhovno?
 • Da li je pogrešno učenje o Bogu da se bahatite luksuzom i pozamašnim skupocjenim voznim parkom?

Vjerovatno se Porfirije ‘zaglavio’ u srednjem vijeku, odnosno Vizantijskom Carstvu kada je uobičajena bila praksa anateme, odnosno ekskomunikacije. Ipak, pozivajući se na crkvene konone svih VII Vaseljesnkih sabora sa kojima se lako dokazuje da je samo djelovanje Porfirija ali i Crkve Srbije protivno crkvenim kanonima, a propisana kazna je, pogodite – anatema. Zato se možemo i zapitati da li je Porfirije nesvjesno ovim anatemisanjem uspio da anatemiše sam sebe, ali i cijeli srpski kler?

Bilo kako bilo, ali na veliku sreću Porfirija, izašli smo iz srednjeg vijeka. Da nijesmo vjerovatno bismo svedočili anatemi od strane Carigradske patrijašije, koja danas samo žmuri na sva (zlo)djela koja se rade u ime Božije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije