Connect with us

Region

KURTI: Dijalog sa Srbijom peti ili šesti prioritet

Published

on

Kurti

Kandidat za kosovskog premijera iz Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti izjavio je da su rezultati nedjeljnih izbora na Kosovu bili “referendum o pravdi” a da će dijalog sa Srbijom “biti peti ili šesti prioritet” nove Vlade.

„Pobijedili smo na ovim izborima. Ovo je bio referendum za pravdu i za rad a protiv zauzimanja države i korupcije. To je nešto bez presedana na posleratnom Kosovu“, rekao je Kurti u obraćanju simpatizerima.

Lider Samoopredjeljenja zahvalio je aktivistima i simpatizerima na dobrom upravljanju izbornim procesom a posebno je zahvalio dijaspori koja je u velikom broju došla da glasa na izborima.

Kurti se takođe zahvalio političkim protivnicima na fer trci.

„Nećemo se svetiti nikome, ali tražićemo odgovornost“, rekao je Kurti i objavio da će dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom biti „peti ili šesti prioritet njegove vlade“.

Prema rezultatima koji su objavljeni na web stranici CIK-a u 6 sati na osnovu više od 97 odsto prebrojanih glasova pobjednik izbora je pokret Samoopredjeljenje koji je osvojio 48,17 odsto glasova.

Na drugom mjestu je Demokratska partija Kosova sa 17,32 odsto, dok je na trećem mjestu Demokratski savez Kosova sa 13, 18 odsto.

Alijansa za budućnost je obezbijedila 7,40 odsto glasova, dok Socijaldemokratska inicijativa prema ovim rezultatima ostaje van parlamenta, jer do sada ima 2,59 odsto glasova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije