Connect with us

Globus

TROVANJE PREKO DONJEG VEŠA?: Navaljni razgovarao sa agentom FSB-a i sve pustio na YT

Published

on

Navaljni

Jedne plave “mutande” zatresle su Putinov kremaljski režim. Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu prisjeo je smijeh kojim je prije nekoliko dana popratio pitanje o pokušaju ubistva  najpoznatijeg ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, kojeg je nazivao “berlinskim pacijentom”. “Ma, kome on treba?! Da smo htjeli, obavili bismo to”, rekao je tada na konferenciji za novinare Putin.

No, sada je čovjek čije se ime ne izgovara (nazivaju ga – blogerom, pacijentom, akterom, ali nikada po imenu) uzvratio udarac koji je prodrmao tamošnju obavještajnu zajednicu i izvrgnuo je ruglu pred svijetom.

Navaljni je nazvao telefonom jednog od agenta FSB-a – Konstantina Kudrjavceva, vojnog hemičara umiješanog, kako kaže, u pokušaj njegove likvidacije, kojeg je “ulovio na udicu” te razgovarao s njim gotovo 45 minuta i sve objavio na svom YouTube kanalu pod nazivom “Nazvao sam svog ubojicu. On je sve priznao”.

Navalni  se predstavio kao Maksim Sergejevič Ustinov, pomoćnik Nikolaja Patruševa, bivšeg šefa ruske tajne službe FSB, nasljednice KGB-a, te sadašnjeg glavnog sekretara Vijeća sigurnosti Rusije, i natuknuo da priprema izvještaj o neuspjelom atentatu na Vladimira Putina. U samo nešto više od 24 sata video je pogledalo više od 12 miliona ljudi. Navaljni je, kaže, jednostavno uz dostupno tehničko sredstvo zamijenio na displeju broj s kojega zove sa brojem Ustinova, te mu je ovaj, povjerovavši da razgovara sa svojim pretpostavljenim, na kraju priznao da je upravo on bio zadužen za odjeću Navaljnog u bolnici u Omsku.

Takođe je rekao da su nervni otrov, zlokobni novičok, nanosili na rubove donjeg rublja, tačnije – gaća Navaljnog.

Kudrjavcev je objasnio da su sigurnosne kamere u hotelu u kojem je odsjeo Navalni u Tomsku bile ugašene, što je ekipi atentatora omogućilo da uđu u sobu dok ga nije bilo.

Na pitanje koji su dio odjeće premazali nervnim otrovom, Kudrjavcev je odgovorio: “Gaće. Rekli su nam da radimo na gaćama. Na unutrašnjem dijelu. Na preponama”. Navaljni ga je potom pitao sjeća li se koje su boje bile gaće, na što je ovaj tačno odgovorio “plave” i potom dodao: “Zapanjen sam ovakvim pitanjima”.

“Svi smo zapanjeni”, odgovorio mu je Navaljni. “Zamislite samo koliko sam ja zapanjen.”

Inače, prije nekoliko mjeseci, Vladimir Ugljev, jedan od naučnika koji su još u sovjetsko vrijeme radili na izradi novičoka, u razgovoru za ruski portal Meduza pretpostavio je da su Navaljnog “otrovali preko donjeg rublja”. “Po vremenu i dinamici Navaljni je ustao oko 6 sati, istuširao se, osvježio tijelo, a potom navukao ‘zaražene’ gaćice i tek je u avionu otrov počeo djelovati”, rekao je tada Ugljev.

Podsjetimo kako se prvo sumnjalo da je novičok ubačen u čaj koji je Navaljni pio na aerodromu u Tomsku prije polijetanja, pa potom da je bio na grliću boce s vodom, a sada je riječ o – otrovanim gaćama. Prema Kudrjavcevu, Navaljni je trebao podleći novičoku još u avionu kojim je iz sibirskog grada Tomska letio u Moskvu. No, to su “zeznuli” piloti koji su, prkoseći lažnoj prijetnji bombom na aerodromu, spustili avion u Omsk kad je Navaljnom pozlilo, te Hitna pomoć koja je reagovala brzo i spasila život Navalnom. Potvrdio je to Navaljnom i namagarčeni atentator.

“Da nisu sletjeli, moguće je da bi ishod bio drugačiji. Da nisu medicinari na pisti radili tako brzo”, požalio se Kudrjavcev.

Aleksej Navaljni je kao nalogodavca koji stoji iza pokušaja atentata prozvao osobno Vladimira Putina koji je, pak opravdao FSB da prati Navalnog zbog njegovih veza sa stranim obavještajnim službama.

No, Navaljni je uzvratio pitanjem – zašto su u tom timu bili i FSB-ovi stručnjaci za hemijsko i biološko oružje? Slučaj je neugodan za Kremlj pa se odmah oglasio i FSB. Oni tvrde da je razgovor Navaljnog s navodnim Kudrjavcevom “provokacija izvršena uz podršku stranih obavještajnih službi” kako bi se “diskreditirao FSB”. Na Lubjanki, gdje je sjedište FSB-a, tvrde da je “podmetanje krivog broja poznati manevar baš stranih tajnih službi” te da kod njih ne radi niko s prezimenom Ustinov. Navaljni je priznao da je nazvao još neke agente koji su sudjelovali u operaciji njegova trovanja, ali nisu željeli razgovarati.

U Moskvi nastoje umanjiti štetu te ponavljaju kako bi oni proveli istragu o slučaju Navaljnog, ali da iz Njemačke nisu dobili nikakvu potrebnu dokumentaciju ili dokaze “kojima se tamo razmeću”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije