Connect with us

Globus

A ŠTO JE REKLA MELANIJA?: Ništa

Published

on

Dok su se hiljade Trampovim pristalica slijevale u Vašington  i opsjedale epicentar američke demokratije, prva dama Melanija Tramp u Bijeloj kući je imala foto-session, piše CNN.

Kroz prozore Bijele kuće mogla se vidjeti profesionalna rasvjeta.

‘Fotografisani su tepisi i drugi predmeti u predsjedničkoj rezidenciji i istočnom krilu’, rekla je za CNN osoba upoznata s dnevnim aktivnostima prve dame. Melanija Tramp – koja je izrazila zanimanje za pisanje knjige o ukrasnim predmetima koje je sakupila i obnovila u Bijeloj kući – nadzirala je fotografisanje.

Samo nekoliko blokova dalje, domaći teroristi su opsjedali američki Kapitol u neredima koje je ranije toga dana podstakao njen suprug. Dok su slike rulje koja je provaljivala u Kapitol preplavljivale medije, prva dama bila je usredsređena na završavanje snimanja zajedno s glavnim batlerom Bijele kuće, Timotijem Harletom.

I mediji i članovi njezinog osoblja pitali su se planira li prva dama nešto reći ili objaviti na društvenim mrežama kako bi smirila strasti ili pozvati na zaustavljanje nasilja – nešto što je učinila nekoliko mjeseci prije tokom demonstracija zbog ubistva  Džordža Flojda. No, Melanija nije rekla ništa.

Umjesto toga, prva je dama ostala tiha kakva je bila i tokom čitavog mandata njezinog muža. Njena nezainteresiranost za obraćanje zemlji ukazivala je na to da se već ‘odjavila’, rekao je drugi izvor iz Bijele kuće te dodao: ‘Ona jednostavno više nije mentalno ni emocionalno u takvom stanju da se želi uključiti.’

Osim kad je u pitanju namještaj.

Do srijede veče dvije su njezine asistentkinje podnijele neopozive ostavke.

Puno se govorilo o uticaju prve dame na samog Trampa. No, ipak je predsjednikova kćerka Ivanka Tramp – a ne Melania – održala s njim hitan sastanak u Ovalnom kabinetu u srijedu, gdje ga je nagovorila da pozove na zaustavljanje nasilja.

Ipak, prva dama i predsjednik imaju blizak odnos što ponekad iznenađuje one koji se zabavljaju pričama o navodnom Trampovom preljubničkom ponašanju i njihovoj fizičkoj udaljenosti. Prva dama razgovara telefonom tokom cijelog dana s predsjednikom i ona je prva koja sa suprugom dijeli svoja razmišljanja o domaćim i međunarodnim pitanjima.

Iako se glavnina njezinih javnih izjava posljednjih mjeseci odnosila na božićne  ukrase, 8. decembra je na Twitteru izrazila svoju podršku Trampovoj neutemeljenoj borbi protiv izbornih rezultata.

“Američki narod zaslužuje poštene izbore”, rekla je tad prva dama. ‘Svaki legalan glas treba se prebrojati. Moramo zaštititi našu demokratiju s potpunom transparentnošću.”

Zajedno s prvom damom, tri najuticajnije osobe oko Trampa su njegova najstarija djeca, Don Jr.Ivanka Erik Trump, koji su svi izrazili podršku ocu nakon njegovog izbornog poraza, pozivajući Amerikance da se bore protiv onoga što su neutemeljeno smatrali korumpiranim izborima.

Tramp mlađi bio je jedan od govornika na skupu u srijedu ujutro i, kako se pokazalo, bio je i više nego spreman rasplamsati ionako slijepo odanu i uglavnom razbješnjelu skupinu Trampovih pristalica.

“Ovaj skup trebao bi im poslati poruku. Ovo više nije njihova Republikanska stranka. Ovo je Republikanska stranka Donalda Trampa. Možete biti heroji ili možete biti nule. A izbor je vaš. Ali svi promatramo. Čitav svijet gleda, narode. Izaberite pametno”, kazao je Don Jr.

Erik Tramp i njegova supruga Lara takođe su sa širokim osmijesima slušali kako je mnoštvo od nekoliko hiljada ljudi mlađem Trampu skandiralo ‘Sretan rođendan’, jer je napunio  37 godina. Par je glasno kritikovaoo demokratski izborni proces i volju američkih glasača koji su Bajdena izabrali za predsjednika. Mnoštvo je sve to glasno odobravalo.

Ubrzo nakon što su Erik i Lara napustili pozornicu, službe bezbjednosti sui h odvezli do aerodroma kako bi odletjeli natrag u svoj višemilionski  dom u Njujorku.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije