Connect with us

Globus

ALJASKA: Poginuo češki milijarder, vlasnik Telenora

Published

on

Najbogatiji čovjek u Češkoj Petr Kelner poginuo je u helikopterskoj nesreći na Aljasci, saopštila je danas njegova finansijska grupa PPF.

U saopštenju se navodi da je petoro ljudi poginulo u padu helikoptera. Istraga o ovom događaju još traje.

Prema podacima magazina “Forbs”, Kelnerovo bogatstvo procijenjeno je na 17,5 milijardi dolara.

U njegovu imovinu spadaju udio u češkom telekomu “O2”, PPF banka i razne komercijalne nekretnine.

Kelnerov investicioni fond je 2018. godine postao vlasnik svih “Telenorovih” telekomunikacionih kompanija u regionu centralne i istočne Evrope.

Evropska komisija je odbacila upozorenja civilnog društva da bi prodaja CME Kelnerovom PPF-u mogla pojačati uticaj Kine na TV sektor u ovim postkomunističkim zemljama, kao i zabrinutost zbog potencijalne koncentracije na tržištu.

Na Kelnerove veze sa Kinom upozorio je uoči preuzimanja CME i američki republikanski senator Marko (Marco) Rubio. Kelnerov PPF dematovao je navode Marka Rubia.

Češki biznismen našao se u epicentru sumnje o uticaju Kine u Češkoj i kada su novinari objavili da je jedno od njegovih preduzeća finansiralo nameru jačanja imidža Kine u ovoj evropskoj državi.

Forbsova lista najbogatijih pozicionira Kelnera na 68. mesto sa 19,5 milijardi dolara imovine.

Prema navodima Forbsa, bogatstvo je počeo da stiče ranih devedesetih kada je osnovao investicioni fond koji je kupio kontrolni udio u najvećem češkom osiguravajućem društvu tokom njegove privatizacije. Velika ulaganja u finansijski i sektor nekretnina, u okviru kojih je kupio i mnogobrojne kompanije, svrstala su ga na listu najbogatijih.

Danas je preko PPF-ove sestrinske grupe CETIN vlasnik telekomunikacione infrastrukture u Češkoj, a od Telenora je 2018. godine u paketu kupio i operatere mobilne telefonije u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj.

Kelnerov CETIN je 2018. prodao 25 odsto udela u mađarskom Telenoru državnoj televiziji i telekomunikacionoj kompaniji Antena Hungaria, a u toj državi PPF ima rašireno poslovanje i preko drugih kompanija.

CETIN u Mađarskoj, prema navodima same grupe, pokriva 99,9 odsto infrastrukture 4G mreže, a na njihovom sajtu piše da se “zalaže se da postane glavni akter u omogućavanju pristupačnog uvođenja 5G u Mađarskoj”.

U Češkoj je CETIN privukao pažnju lokalnih medija kada je planirao da razvije 5G mrežu u saradnji sa kineskom kompanijom Huawei, ali je posle talasa kritika i pitanja koja se tiču bezbednosti, u oktobru prošle godine odlučio da u ovom poslu sklopi partnerstvo sa švedskim Ericsson-om.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije