Connect with us

Svijet

BAJDEN: Moja odanost Izraelu je čelična

Published

on

Bajden

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je u ponedjeljak na sastanku s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom da je njegova odanost Izraelu čelična te da se raduje skorom sastanku s novim izraelskim premijerom Naftalijem Benetom.

Bajden, kojem je to prvi predsjednički sastanak s najvišim izraelskim funkcionerom, rekao je kako pod njegovim nadzorom Iran nikada neće doći u posjed nuklearnog oružja. Američki predsjednik izrazio je podršku izraelskom sporazumu o normalizaciji odnosa s drugim zemljama na Bliskom istoku.

Sastanak je održan samo nekoliko sedmica nakon što je Benet preuzeo dužnost novog izraelskog premijera, zamijenivši Benjamina Netanjajua. Američki funkcioneri rade na dogovoru oko sastanka Bajdena i Beneta u narednim sedmicama.

“Sljedećih dana će pozvati izraelskog premijera kako bi pronašli način za napredak i razmjenu ideja”, rekao je Rivlin za Bajdena nakon njihovog sastanka.

Do susreta će doći usred zabrinutosti u izraelskim i arapskim prijestonicama zbog američkih napora da ponovno uđu u iranski nuklearni sporazum i strahova da bi nastavak sporazuma na kraju mogao omogućiti Teheranu da nabavi atomsko oružje koje bi ih učinilo ranjivima na iransko zastrašivanje ili vojnu prijetnju.

Američki pokušaji oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma, nakon što ga je bivši američki predsjednik Donald Trampom napustio 2018. godine, s Teheranom sporo napreduje jer se insistira da SAD ukinu sve ekonomske sankcije.

Izvor upoznat sa sastankom Bajden-Rivlin rekao je da se od Bajdena očekuje da Rivlinu kaže da SAD i Izrael imaju isti cilj, da Iranu nije dozvoljeno da razvija nuklearno oružje i da će Bajden naglasiti američku podršku izraelskom pravu na samoobranu. Očekuje se da će dvojica lidera razgovarati i o izraelskom 11-dnevnom ratu s Gazom.

Rivlin treba napustiti dužnost 7. jula nakon sedmogodišnjeg mandata, a njegovo mjesto će preuzeti Isak Hercog. Rivlin je na posljednjem inostranom putovanju kao predsjednik te će se sastati s predstavnicima Ujedinjenih naroda u Njujorku te kongresmenima u Vašingtonu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije