Connect with us

Region

BEOGRAD: Brnabić i ministri položili vijenac na mjestu ubistva Đinđića

Published

on

Članovi Vlade Srbije predvođeni premijerkom Anom Brnabić položili su danas u Beogradu vijenac na mjestu na kom je prije 18 godina ubijen Zoran Đinđić, prvi demokratski izabran premijer Srbije.

Na vijencu položenom kod spomen-ploče u dvorištu Vlade je napisano “Dr Zoranu Đinđiću – Vlada Republike Srbije”.

Danas u 12.25 časova vijence će položiti i članovi vlade koju je vodio.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu, u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda poslije 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. godine do ubistva bio je predsjednik DS.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije