Connect with us

Globus

ČETVRTI RUSKI LJEKAR KOJI JE “PAO S PROZORA”: Razvijao je vakcinu protiv korone

Published

on

Aleksander Saša Kaganski (FOTO: agencije)

Nakon vijesti da je treći ljekar u Rusiji, koji se žalio da je natjeran da radi, “pao s prozora”, pojavila se informacija o smrti još jednog ljekara.

Podsjetimo, u proljeće, u periodu od dvije nedjelje čak troje ruskih ljekara je na sumnjiv način  “palo kroz prozor”. Ono što je zajedničko svima njima jeste da su se žalili na teške uslove sa kojima se suočavaju medicinski radnici u Rusiji usljed pandemije koronavirusa.

Pretposljednji doktor Alekander Šulepov (37) pao je s prozora bolnice u maju, i to nakon što se pojavio na video-snimku u kojem je tvrdio da mu je naređeno da radi uprkos tome što je testiran pozitivno na kovid 19, pisao je svojevremeno “Dejli mejl”, pozivajući se na lokalni ruski sajt Vestivrn.ru.

Međutim, kako prenosi “Blic”, sada ima i još jedan “slučaj” s ruskim doktorima. Naime, glavni ruski naučnik sa bliskim vezama sa Univerzitetom Edinburg, koji je radio na razvoju vakcine protiv kovida 19, pronađen je mrtav pod sumnjivim okolnostima u Sankt Peterburgu.

Radi se o biologu Aleksanderu Saši Kaganskom (45), najpoznatijem po radu na borbi protiv kancera. On je pao u donjem vešu sa 14. sprata stambene zgrade, a kako prenosi “Moskovski komsomolec”, na tijelu je imao ubodnu ranu.

Dr Kaganski radio je u Edinburgu 13 godina, do 2017. Kasnije je bio direktor Centra za genomsku i regenerativnu medicine ruskog Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku, gdje je nastavio istraživačku saradnju sa škotskim univerzitetom.

Moskovski list piše da je on razvijao vakcinu protiv koronavirusa i da je umro “pod čudnim okolnostima”. U izvještaju se ne daje više detalja o tome na kojoj je tačno vakcini radio. Navodi se i da je Kaganski bio u Sankt Peterburgu da posjeti grobove svojih rođaka i starog školskog prijatelja Igora Ivanova.

Istražni komitet Rusije rekao je da je uhapšen 45-godišnji osumnjičeni i da je otvorena istraga nakon otkrića tijela “sa znacima nasilne smrti”.

Kako navodi “Dejli mejl”, Kaganski je nedavno primio sredstva za istraživanje novih načina dijagnoze i tretiranja malignih tumora mozga. Zagovarao je istraživanja o upotrebi bilja i pečuraka kao mogućih rješenja za tretman raka.

Prethodno je studirao i radio u Sjedinjenim Američkim Državama, a 1991. kad se raspao Sovjetski savez, bio je prvi ruski delegat u Evropskom omladinskom parlamentu. Takođe je bio član Omladinske akademije Škotske.

“Dejli mejl” podsjeća da je početkom ove godine sedam ljudi u Rusiji skočilo u smrt sa bolničkih prozora. Kaganski je osmi koji je poginuo na taj način, a samo jedna osoba je preživjela. Među njima su dr Jelena Nepomnjašča (47), koja je pala sa prozora svoje bolnice u Krasnojarsku sa visine od 15 metara. Umrla je 1. maja i jedina je žrtva za koju se ne zna da li je imala koronavirus.

Dr Natalija Lebedeva (48) pala je sa visine od 18 metara krajem aprila, a dr Aleksander Šulepov (37) je u bolnici sa povredama na glavi nakon pada sa drugog sprata. Njegovoj ženi Mariji zabranjeno je da govori s medijima o incidentu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije