Connect with us

Svijet

CIA KRIVI RUSIJU: Američki zvaničnici dobili misterioznu bolest

Published

on

Oko 100 zaposlenih u CIA i članova njihovih porodica nalazi se među 200 američkih zvaničnika oboljelih od mistrioznog havanskog sindroma, rekao je u četvrtak direktor CIA Vilijam Barns.

Barns, kojeg je američki predsjednik Džo Bajden kao prvog karijernog diplomatu postavio na čelo CIA, rekao je u intervjuu za „National Public Radio“ (NPR) da je pojačao napore svoje agencije kako bi utvrdio uzrok sindroma.

Potvrdio je da je, među ostalim koracima, zadužio višeg oficira koji je nekada vodio lov na Osamu bin Ladena da vodi radnu grupu koja istražuje sindrom, a utrostručio je i veličinu medicinskog tima koji učestvuje u istrazi.

Agencija je takođe skratila, s osam na dvije nedelje, vrijeme koje osobe povezane s CIA moraju da čekaju na prijem u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid, rekao je.

„Mislim da je duboka obaveza bilo kojeg čelnika da se brine o narodu i to sam odlučan da učinim“, rekao je Barns za NPR u prvom intervjuu otkako je u martu postao direktor CIA.

Barns je podsjetio da je američka Nacionalna akademija nauke potvrdila da je vjerovatna teorija da sindrom uzrokuje zrake „usmjerene energije“.

Postoji „vrlo jaka mogućnost“ da je sindrom namjerno uzrokovan i da bi Rusija mogla biti odgovorna, rekao je Barns, suzdržavši se od konačnih zaključaka do okončanja istrage.

Havanski sindrom, sa simptomima poput vrtoglavice, mučnine, migrene i propusta u pamćenju, tako je nazvan jer je prvi put zabilježen kod američkih radnika u ambasadi na Kubi 2016.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije