Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ: Možda je neko očekivao drugačiji odnos ove Vlade prema Rusiji

Published

on

Opredjeljenje ove Vlade je potpuno jasno i nedvosmisleno – ono je iskazano Sporazumom koji su potpisala tri lidera kao znak buduće spoljnopolitičke orijentacije. Iz takve orijentacije možda je neko očekivao drugačiji odnos ove Vlade prema Rusiji. A mi ništa ne tražimo nego da se razumijemo i da Rusija ima isti ili sličan odnos sa drugim članicama Evropske unije, kojima teži i Crna Gora, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na proslavi u organizaciji ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, povodom Dana Rusije, 310. godišnjice od prvih političkih kontakata između Rusije i Crne Gore i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je istakao da su se sabrali da proslave tri jubileja.

“Prvi jubilej koji je star 310 godina, drugi koji je star 15 godina i onaj koji je vječni a obilježava odnos ruskog naroda prema svojoj Rodini. Zato želim da iskažem moje zadovoljstvo i pozdravim sve građane Rusije u ime Crne Gore i poželim svako dobro, puno uspjeha u budućem radu”, rekao je.

Dodao je da se najstariji događaj desio 1711. godine, te da je upravo na jučerašnji dan vladika Danilo pročitao proglas koji je uputio car Petar crnogorskom narodu koji ga je pozvao da ostane u svom slobodarskom duhu i čuva svoju vjeru.

“Od tog trenutka pa do današnjih dana traju istorijske veze, koje su imale naravno kao i u životu različite periode”, naveo je.

Osvrnuo se na tri događaja.

“Prvi događaj je vezan za vladiku Vasilija iz roda Petrovića koji je u petoj misiji ostao da počiva u Rusiji i zahvaljujući razumijevanju carice on je sahranjen na najdostojanstveniji način u crkvi koja je simbol okupljanja svih značajnih ljudi u Rusiji, a to je crkva Blagovještenja. Drugi događaj je događaj koji se desio sa Svetim Petrom Cetinjskim koji je zbog sličnih situacija, kao možda i danas zbog podmetačina različitih dezinformacija nije uspio da dođe do voljene Rusije. Ali ostao je uvijek dosljedan Rusiji. I treći događaj koji je malo ostao zabilježen a to je događaj kada je Njegoš posjetio Rusiju i prvo opjelo koje je urađeno Puškinu uradio je upravo vladika Rade”, podsjetio je premijer.

To su, naglasio je, tri značajna elementa koja čine prvi dio odnosa u dugogodišnjim trajanjima.

“Drugi dio se odnosi na savremeni, diplomatski dio koji se dešava unazad 15 godina i naravno ne možemo a da se ne osvrnemo da je i predsjednik Putin među prvima priznao nezavisnost Crne Gore. Jedan od elemenata koji je bitan a treba naglasiti je da je Vlada Rusije podržavala proevropski put Crne Gore. Onaj trenutak koji je nekako poremetio odnose je opredjeljenje spoljne politike Crne Gore koji se desio 2016.godine i kada je Crna Gora odlučila da bude član NATO saveza. To je zasigurno jedan trenutak koji je predstavljao kritični momenat u našim relacijama. Ali, znate kako, kao i u životu, ako ste prijatelji, prijatelji su vječni. I ako imate prijatelja, prijatelj vas razumije”, dodao je predsjednik Vlade.

Istakao je i da živimo u vremenu brojnih dezinformacija, te da vrlo često te dezinformacije utiču na određene političke odluke.

“Politika ovoga vremena je racionalna politika, ona je realna i pragmatična i u tom realizmu i pragmatičnosti mi treba da gradimo buduće dobre odnose i to na onim prostorima koji ne predstavljaju prepreku za razumijevanje. A to su prije svega, kultura, obrazovanje, nauka, inovacije, naravno i jačanje trgovinsko-ekonomskih odnosa”, rekao je premijer.

Dodao je da zna, iako, kako je kazao, crnogorski mediji o tome spekulišu, da sigurno Ruska Federacija nije imala bilo kakve loše političke namjere, nego da je odluke da ne bude letova iz Moskve i Sankt Peterburga donosila na osnovu zvaničnih podataka Instituta za javno zdravlje.

“Pošto je Crna Gora po svim kriterijumima ušla u zeleni pojas, ja sam siguran da će već početkom sljedećeg mjeseca letovi iz Moskve i nama dragi turisti biti dočekani klasičnim gostoljubljem, toplim morem, divnim osjećajem koji imaju i vezuje ih za Crnu Goru. To je ono što nas spaja. Sve što nas spaja treba da unapređujemo, da ono što nas razdvaja pokušamo da razumijemo jedni druge i da na najbolji način odgovorimo u korist građana i Rusije i Crne Gore“, poručio je Krivokapić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije