Connect with us

Region

DETALJI UŽASNE NESREĆE U POSUŠJU: Što su policajci zatekli na mjestu tragedije?

Published

on

FOTO: Jutarnji.hr

Na kobnoj proslavi bilo je 14 mladih, njih šestoro se prije tragedije povuklo u drugi objekt. Troje preminulih studiralo je u Splitu, ostali u Mostaru.

U cijeloj Bosni i Hercegovini danas je Dan žalosti nakon tragedije u Tribistovu kod Posušja, gdje je osmoro mladih izgubilo živote u novogodišnjoj noći uslijed gušenja plinom.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je juče donijelo Odluku o proglašenju 2. januara Danom žalosti u BiH zbog tragične pogibije osmoro mladih iz Općine Posušje. Odluka je jednoglasno usvojena. Zapadnohercegovački kanton proglasio je tri dana žalosti.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba sinoć je bila u Posušju, gdje je zabilježila potresne razgovore s prijateljima nastradalih momaka i djevojaka, misu koja je održana u crkvi Blažene djevice Marije u Posušju te srceparajuće prizore paljenja svijeća za nastradale u samom centru ovog grada.

Dan nakon tragedije razgovarali su s Josipom Aničićem, tužiteljem Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, koji je za otkrio prve rezultate istrage.

– Trenutno se nalazim u Sarajevu, u koje sam došao prije tragedije. Od kolege koji je radio uviđaj  sam saznao da je, neslužbeno, utvrđeno da je agregat iz kojeg je i iscurio smrtonosni ugljični monoksid, uzrok smrti osam mladih u novogodišnjoj noći, priča Aničić.

On kaže, naravno, još je sve neslužbeno, da se agregat nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu.

– Kako mi je kolega rekao, ta ostava u kojoj je bio agregat prozorčićem je bila povezana s većom prostorijom u kojoj su se mladi nalazili, i u kojoj je došlo do tragedije, dodao je Aničić.

Glavni tužitelj je za Radiosarajevo.ba kazao da je obdukcija tijela počela jutros u 8 sati u Sveučiličnoj bolnici u Mostaru.

– Iz iskustva kažem da ćemo teško danas dobiti rezultate obdukcije. Moje je mišljenje da će se obdukcija raditi dva dana, tako da ćemo tek u ponedjeljak ili utorak moći kazati tačan uzrok smrti. Koliko sam uspio saznati, od svih preminulih će se odmah uzeti krv i urin i dati na analizu, kazao je Aničić.

Dr. Dražen Damjanuk, specijalist sudske medicine potvrdio je u međuvremenu za Dnevni avaz da su ga angažovali  iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, a obdukcija će se raditi danas i sjutra. Od svih preminulih su odmah nakon uviđaja uzeti uzorci krvi i urina, koji su poslati na analizu i što će, uz obdukcijski nalaz u konačnom i rasvijetliti ovu nezapamćenu tragediju, odnosno, otkriti tačan uzrok smrti.

U kantonalnom MUP-u i tužilaštvu su kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila uslijed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su novogodišnju noć proslavljali Ivan MiličevićStipe RomićMirela RezoŽana PavkovićMia SoldoStipe PavkovićMarija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Kako je rečeno reporterima Dnevnog avaza, a u što su se i uvjerili na licu mjesta, agregat pomoću kojeg su se grijali, nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno, ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio tačno preko puta prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tokom uviđaja je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno, ugljični monoksid, i ugušili osmoro mladih.

Iz policije je rečeno da „plinski top“ koji se koristi za zagrijavanje, nije pronađen uz agregat kako se to iznosilo u medijima.

Osmoro mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno s još šestoro prijatelja, koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikendicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je, nažalost, juče ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

Nakon što nisu odgovarali na pozive niti se odazivali na lupanje na vratima, on je razbio staklo na prozoru i ušao u vikendicu gdje je zatekao stravičan prizor.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije