Connect with us

Globus

POLOŽIO ZAKLETVU: Džo Bajden novi predsjednik SAD

Published

on

Džo Bajden položio je zakletvu u Vašingtonu uz strogi protokol, čime je zvanično postao 46. predsjednik SAD. Kamala Haris položila je zakletvu za potpredsjednicu SAD.

Ceremonija inauguracija nazvana „Ujedinjena Amerika“ nije kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima. Bezbjednost u Vašingtonu je pojačana dok je Pentagon saopštio da je uputio 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Ovo je prva ceremonija u novijoj istoriji kojoj neće prisustvovati odlazeći predsjednik i prva dama.

Za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsjednici pojavilisu se se pred malom, fizički distanciranom publikom koja nosi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbjednosnih prijetnji.

 

Nekadašnji predsjednik SAD Džordž Buš stigao je sa svojom suprugom Laurom u Kapitol da bi prisustvovao inauguraciji novog predsjednika Džozefa Bajdena.

Bivši predsjednik i nekadašnja prva dama mahnuli su reporterima dok su ulazili u zgradu.

Njegov portparol saopštio je ranije ovog mjeseca da će Buš doći na inauguraciju.

Dosadašnji predsjednik Donald Tramp otputovao je na Floridu, pa će Buš na današnjoj inauguraciji biti jedini republikanac koji je obavljao predsjedničku funkciju.

Dolazak bivšeg potpredsjednika Majka Pensa ispratio je aplauz okupljenih na Kapitolu.

Bivši predsjednik i prva dama Barak i Mišel Obama, bivši predsjednik Bil Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton i odlazeći republikanski potpredsjednik Majk Pens došli su na Kapitol na inauguraciju novog predsjednika Bajdena.

Američki predsjednik Donald Tramp ostavio je pismo svom nasljedniku Džou Bajdenu prije nego što je napustio Bijelu kuću, izjavio je Frans presu portparol Džad Dir.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije