Connect with us

Evropa

EUROSONG: Bjelorusija izbačena, odbor tvrdi da je odluka politički motivisana

Published

on

Nakon što su je organizatori isključili iz takmičenja Eurosonga koje će se održati u maju u Holandiji, Bjelorusija je osudila “politički motivisanu” odluku.

“Nažalost, Bjelorusija neće učestvovati u takmičenju koje će se održati u Roterdamu”, objavila je u petak naveče Evropska radiodifuzijska unija (ERU) nakon kontroverze koju je izazvala pjesma te zemlje koju posljednjih godinu dana potresaju neviđeni protesti.

Grupa Galasy ZMesta je ponudila pjesmu “Naučiću te”, koja je razbijesnila opoziciju zbog stiha “Naučiću te da staneš u red”, što je slabo prikrivena aluzija na represiju nad demonstrantima protiv vlasti.

Tu pjesmu organizatori Eurosonga su odbili jer krši pravila takmičenja koja garantuju da se ono neće zloupotrijebiti, navodi ERU u saopštenju. Organizatori su zbog istih razloga odbili i drugu bjelorusku pjesmu.

“Politički motivisana diskvalifikacija”

Ivan Eismont, koji vodi odbor za Eurosong Bjelorusije, kritikovao je u Ria Novostima “politički motivisanu” diskvalifikaciju pjesme.

Bjelorusiju potresaju politički nemiri nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka u avgustu, koji je na vlasti od 1994.

Veliki protesti bez presedana odvijali su se mjesecima skoro svakog vikenda, a policija ih je većinom grubo suzbijala. Hiljade osoba je uhapšeno i voditelji protesta su u zatvoru ili prisiljeni na progonstvo.

EU je Lukašenku i visokim zvaničnicima njegove vlade odredila sankcije.

Podsjetimo, Eurosong je 2020. otkazan zbog pandemije koronavirusa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije