Povežite se sa nama

Evropa

PISMO GENERALA I VOJNIKA UZDRMALO FRANCUSKU: “Zemlja u opasnosti, prijeti građanski rat”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Francuskoj raste polemika oko otvorenog pisma koje su potpisali bivši pripadnici vojske, upozoravajući na prijetnju građanskim ratom.

Oko 1000 vojnika, uključujući oko 20 penzionisanih generala, stavilo je svoja imena na pismo.

Među potpisnicima pisma nalazi se Kristijan Pikemal (80), general u penziji, bivši komandir Legije stranaca, jedne od najpoznatijih vojnih jedinica u svijetu.

On je izgubio počasti kao general u penziji nakon što je bio uhapšen zbog učešća u antiislamskim demonstracijama 2016.

Oni krive “određeni antirasizam” za stvaranje podjela između zajednica i kažu da islamisti preuzimaju čitave dijelove nacionalne teritorije.

Ministri su osudili poruku koju je objavio desničarski magazin.

“Čas je težak, Francuska je u opasnosti”, rekli su potpisnici.

Marin le Pen dala podršku

Marin le Pen, liderka desničarskog Nacionalnog saveza, je poslala poruku penzionisanim generalima u kojoj im daje potpunu podršku:

“Pozivam vas da se angažujete u bitki koja je počela i bitki koja je iznad svih bitaka, bitki za Francusku. Kao građanin i kao žena političar ja dijelim vašu patnju”, navela je Marin le Pen.

Njen odgovor stigao je istog dana kada je izvršen fatalan napad nožem u policijskoj stanici jugozapadno od Pariza, što se tretira kao mogući teroristički napad.

Ona je posebno apostrofirala slučaj patriote generala Pjera de Viljera, bivšeg šefa generalštaba, koga je Makron otpustio 2017. godine, nakon što je javno kritikovao predsjednika zbog smanjenja izdvajanja za armiju.

To je prvi put od nastanka pete republike da je predsjednik smenio šefa generalštaba.

Osuda

Pismo je oštro osudila Makronova vlada, upoređujući ga s neuspjelim vojnim udarom koji su prije 60 godina pokušali generali protiv tadašnjeg predsjednika Šarla de Gola.

“Ovo nisu prihvatljive akcije”, rekla je ministarka odbrane Florens Parli u ponedjeljak, dodajući da su pripadnici vojne službe prekrišli zakon koji traži od njih da ostanu politički neutralni.

“Naravno, biće posljedica”, rekla je Parli dodajući da je naredila načelniku Generalštaba da ih disciplinuje.

Francuska je u opasnosti

“Francuska je u opasnosti. Nekoliko smrtnih opasnosti joj prijeti. Čak i u penziji, ostajemo vojnici Francuske i ne možemo u sadašnjim okolnostima ostati ravnodušni prema sudbini naše lijepe zemlje. Dezintegraciju zemlje čine islamske horde iz predgrađa, koje odvajaju velike dijelove i pretvaraju ih u teritoriju podložnu dogmama suprotnim našem ustavu”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Ministarka bijesna

Ministarka odbrane Francuske Florens Parli bijesno je reagovala na objavljivanje pisma penzionisanih generala.

“Oni su u penziji i nisu više aktivni vojnici, nemaju nikakvu funkciju i predstavljaju samo sebe. Neutralnost i lojalnost su dva principa koji su ključni za svakog vojnika. Politizacija armije će oslabiti naše vojne sposobnosti i ugroziti Francusku. Vojska nije u kampanji i ona je tu da brani i zaštiti zemlju”, rekla je ona.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije