Connect with us

Evropa

RUSIJA: Putin potpisao zakon koji bivšim predsjednicima omogućava da doživotno postanu senatori

Published

on

Foto: Reuters

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak zakon kojim se bivšim predsjednicima omogućava da postanu poslanici doživotno nakon što napuste Kremlj, pokazao je vladin vebsajt.

Zakon slijedi sveobuhvatne promjene u ruskom političkom sistemu koje je Putin pokrenuo ove godine, a koje mu, između ostalog, omogućavaju da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata u Kremlju ako odluči. Trebao je da ode sa vlasti 2024. godine.

Reforme se pažljivo analiziraju kako bi se utvrdilo šta Putin može učiniti na kraju svog trenutnog predsjedničkog mandata, drugog uzastopnog i ukupno četvrtog.

Zakonodavstvo od utorka omogućilo bi predsjednicima da imenuju do 30 senatora u Savjet Federacije, gornji dom Rusije, a takođe da i sami postanu senatori nakon što napuste kancelariju.

Drugi zakoni koji tek treba da budu potpisani, ali koje je već podržao donji dom parlamenta, bivšim predsjednicima bi omogućili imunitet od krivičnog gonjenja za bilo koja krivična djela koja su počinjena u njihovom životu, ne samo dok su bili na funkciji.

 

(reuters.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije