Connect with us

Evropa

UZVRAĆEN UDARAC: Njemačka, Poljska i Švedska protjerale ruske diplomate

Published

on

Njemačka, Poljska i Švedska protjerale su po jednog ruskog diplomatu koordinisanim činom odmazde zbog protjerivanja trojice zvaničnika EU od strane Moskve dok je šef bloka spoljne politike bio u posjeti prošle nedjelje.

Protjerivanje “tit-for-tat” u ponedjeljak je naglasilo nestalnost u odnosima istok-zapad i eroziju povjerenja među bivšim neprijateljima hladnog rata, jer zapad optužuje Moskvu da pokušava da je destabilizuje, a Kremlj odbacuje ono što vidi kao strano miješanje.

Izvršni direktor EU odbranio je Josepa Borela tokom njegovog putovanja u Rusiju, gdje je rekao da je za početna protjerivanja saznao putem društvenih mreža dok je razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u petak.

Njemački spoljni ured je u izjavi u vezi sa izbacivanjem ruskog diplomate rekao da je njemački zvaničnik koga je izbacila Moskva samo „legalno izvršavao svoj zadatak izvještavanja o događajima na licu mjesta“.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je naložilo članu ruskog konzulata u gradu Poznanju da napusti „u skladu sa principom reciprociteta i u koordinaciji sa Njemačkom i Švedskom“.

Švedska ministrica spoljnih poslova An Linde rekla je da je akcija Stokholma “jasan odgovor na neprihvatljivu odluku o protjerivanju švedskog diplomate koji je samo obavljao svoje dužnosti”.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova reklo je da je akcija zemalja EU protiv njenih diplomata bila “neopravdana i neprijateljska”.

(theguardian.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije