Connect with us

Globus

GARI KASPAROV: Evropa uvodi polumjere Rusiji da bi očuvala biznis nauštrb ljudskih prava

Published

on

Gari Kasparov, šahovski velemajstor i prodemokratski aktivista, izjavio je da je Evropa uvela polusankcije Rusiji da ne bi naštetila svom biznisu, ali da u takvim odnosima uvijek stradaju ljudska prava.

“Što je Putin slabiji, Navalnijeve šanse da izađe iz zatvora sve su jače. Sankcije, prave sankcije, ne ove razvodnjene polumjere. Prave, ciljane sankcije koje mogu nauditi Putinovim partnerima, Putinovim oligarsima, Putinovom sigurnosnom aparatu i kompanijama koje kontroliraju. Ove sankcije mogu poslati vrlo snažan signal. Jer, na kraju dana, svaki diktator treba novac. I dok god Putin ima gotovinu, a ima mnogo gotovine… Zašto? Jer ima naftu i plin. A Evropa ga kupuje. Otkad je Putin preuzeo vlast 2000., Evropa nije napravila ništa da diverzificira (svoje izvore energije). Čak i 2014., kad je Putin anektirao Krim, nakon što je prekršio međunarodne sporazume koje je Rusija potpisala i prešao granicu susjedne zemlje, Evropa nije napravila gotovo ništa da potraži alternativne izvore energije. Njemačka je čak povećala količinu ruskog plina koju je kupovala. Unatoč svom pritisku u Njemačkoj, kancelarka Merkel vrlo je neodlučna, ali vrlo moćni glasovi, oni iz vladajuće koalicije demokršćana i socijaldemokrata, sad govore: ‘Da, sankcije ili nešto, ali Sjeverni tok 2 moramo zadržati jer je dobar za njemački biznis.’ Dok god razgovarate s Putinom miješajući biznis i ljudska prava, to ide na štetu ljudskih prava. Jer Putina nije briga za njih”, kazao je Kasparov u razgovoru za Index.hr.

Navodi da samo snažna poruka slobodnog svijeta može početi praviti udubljenja u Putinovom oklopu.

“Prije nekoliko dana vidjeli smo šefa evropske diplomatije Josepa Borrella u Moskvi. Mislim da je to bilo skandalozno. Otišao je tamo tvrdeći da želi vidjeti Navalnog i naravno da su mu rekli: ‘Ah, ne.’ Stoga, ako idete tamo, morate postaviti uvjete. Rusija vas želi tamo. Ne, Borrell je bio tamo, slušao Lavrova kako ga podučava, bio je tamo kao student koji sluša profesora. I otišao je rekavši da se nije mogao susresti s Navalnim. Da, nije mogao jer nije govorio pravi jezik. I svi polažemo nade u novu američku administraciju Joea Bidena i ljude koje je doveo. Čini se da je Amerika spremna obnoviti svoju ulogu lidera slobode. Ako Amerika uvede stroge sankcije, mislim da su dobre šanse da će je Evropa slijediti”, istakao je Kasparov.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije