Connect with us

Globus

AMERIČKI BEZBJEDNOSNI CENTAR: Kina je ukrala lične podatke 80% punoljetnih Amerikanaca

Published

on

Kineska vlada je možda ukrala lične podatke 80% punoljetnih Amerikanaca, navodi se u izvještaju „60 minuta“.

Bil Evanina, bivši direktor američkog Nacionalnog kontraobavještajnog i bezbjednosnog centra, pojavio se u nedjelju na 60 minuta CBS-a kada je upozorio da Peking pokušava da prikupi i iskoristi američke zdravstvene informacije, uključujući njihovu DNK.

Prema obavještajnom zvaničniku, BGI Group – najveća svjetska biotehnološka firma – obratila se Vašingtonu i još pet država sa ponudama da izgrade i vode najsavremenije laboratorije za testiranje koronavirusa. Kineska firma je takođe obećala da će „pružiti tehničku stručnost, velike sekvence protoka“ i „donirati dodatne donacije“ državama.

Ponuda je izazvala sumnje, podstičući Evaninu da izda upozorenja državama da ne prihvataju predlog BGI Grupe.

„Strane sile mogu da prikupljaju, čuvaju i koriste biometrijske informacije iz testova za Covid“, navodi se u savjetodavcu. „Znajući da je BGI kineska kompanija, da li razumijemo kuda idu ti podaci?“

Evanina je takođe tvrdio da je Kina koristila „manje časne“ metode za krađu podataka iz stranih zemalja, uključujući hakovanje zdravstvenih kompanija i tehnologije – poput pametnih domova, senzora i 5G mreža – u SAD za prikupljanje ličnih podataka Amerikanaca.

„Trenutne procjene su da su lični podaci 80% punoljetnih Amerikanaca ukradeni od strane Komunističke partije Kine“, rekao je on.

Informacije prikupljene iz različitih tehnologija, u kombinaciji sa biopodacima osobe, mogu se koristiti za zaobilaženje ljekara i pomoći kineskim kompanijama da stvore monopol nad liječenjem i ljekovima koji bi mogli poboljšati zdravlje osobe.
Kineske vlasti su navodno koristile isti sistem za identifikaciju i suzbijanje ujgurskih muslimana. Pod maskom besplatnih pregleda, kineski zvaničnici prikupljaju DNK koja bi im mogla pomoći da ciljaju druge članove porodice i poboljšaju svoj softver za prepoznavanje lica.

U julu 2020. godine, američko Ministarstvo trgovine sankcionisalo je dvije kineske podružnice BGI Grupe zbog umiješanosti u represiju nad Ujgurima.

 

(ibtimes.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije