Connect with us

Globus

HAMAS RAKETIRAO JERUSALIM: U izraelskom odgovoru ubijeno 20 Palestinaca, žrtve i djeca

Published

on

Sukobi između Izraelaca i Palestinaca danas popodne su ponovo eskalirali. Hamas tvrdi da je raketirao izraelsku teritoriju, a onda je uslijedio odgovor Izraela u kojem je, kako navode mediji, ubijeno 20 ljudi.

 Upozoravamo da su videosnimci i fotografije uznemirujući.

 

Hamas, osnovan za oružanu borbu Palestinaca, je objavio da su ispalili nekoliko raketa kao odgovor na nasilje izraelske policije nad muslimanima u jerusalemskoj džamiji Al-Aqsa. Nakon toga su se ukjučile sirene upozorenja u Jerusalimu i u blizini granice sa Gazom.

Hamas je dao uslov Izraelu da povuče svoje sigurnosne snage iz Al-Aqse. Njihov portparol Abu Obeida je izjavio da su iskoristili rakete kao odgovor na “kriminal i agresiju” Izraela. Kako je kazao, ovo je poruka neprijatelju koju će jako dobro razumjeti. Dio Palestinaca je podržao reakciju Hamasa.

Iz izraelske vojske su saopštili da je sa područja Gaze ispaljeno sedam raketa, a da je jednu od njih presreo njihov protivvazdušni sistem.

Vrlo brzo je ova zemlja odgovorila napadima na Sjevernu Gazu i tom prilikom ubila dvadeset, a ranila nekoliko osoba, podaci su novinara sa terena.

Među poginulima je i troje djece, kao i jedan Hamasov komandant, objavila je Al Jazeera English, dok palestinski mediji navode da ih je više.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije