Connect with us

Globus

Hiljade migranata hoće u EU: Poljski vojnici na granici, Bjelorusija upozorava da se “ne koriste provokacije”

Published

on

Foto: Reuters

Minsk je ocijenio kao “neodržive” pokušaje Poljske da prebaci odgovornost na Bjelorusiju “za migrantsku krizu na granici”

Vlasti Bjelorusije upozorile su danas Poljsku da “ne koristi provokacije” na granici, gde nekoliko hiljada migranata čeka da uđe na teritoriju Evropske unije (EU) dok su poljski vojnici raspoređeni na granici.

Minsk i Varšava već nekoliko nedjelja su u sporu zbog migrantskog pitanja, dok EU je optužila predsjednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da je orkestrirao talas migranata uglavnom sa Bliskog istoka, kao odgovor na sankcije koje je EU uvela Bjelorusiji zbog represije nad učesnicima protesta opozicije.

Bjeloruske vlasti odbacile su danas te optužbe i upozorile su poljsku stranu da ne koristi provokacije kako bi “opravdala moguće ilegalne ratoborne akcije” protiv migranata.

Minsk je ocijenio kao “neodržive” pokušaje Poljske da prebaci odgovornost na Bjelorusiju “za migrantsku krizu na granici”.

“Poljsko Ministarstvo odbrane ne traži konstruktivno rješenje tog pitanja i namjerno podiže trenutnu konfliktnu situaciju na politički nivo”, navele su bjeloruske vlasti.

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen pozvala je sinoć zemlje članice EU da prošire sankcije protiv bjeloruskih vlasti koje su, kako je navela, odgovorne za priliv migranata na granicu Poljske.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije