Connect with us

Globus

JAPAN: Broj samoubistava opadao tokom prošle decenije, sve do pandemije

Published

on

Šteta pandemije po mentalno zdravlje je bez presedana. Ekonomska nesigurnost, socijalna izolacija i dugotrajna strijepnja da oni koje volite iznenada postanu žrtve patogena izazvali su toksičnu mješavinu stresa i anksioznosti koja utiče na blagostanje milijardi širom svijeta.

U Japanu, naciji koja se dugo bori sa jednom od najviših stopa samoubistava na svijetu, emocionalni napor se ispoljava u uznemirujućem trendu. Po prvi put u nešto više od decenije, broj onih koji su sebi oduzeli život prošle godine premašio je prethodnu godinu, preokrenuvši godine rada na suzbijanju tvrdoglavo velikog broja samonanesenih smrtnih slučajeva.

Prema preliminarnim podacima ministarstva zdravlja, 20.919 ljudi je umrlo od samoubistva 2020. godine, što je 3,7% više u odnosu na 2019. godinu, u poređenju sa 3.459 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom u istom periodu.

Iako je obično veća vjerovatnoća da će muškarci u Japanu umrijeti samoubistvom, prošle godine je broj žena koje se ubijaju porastao za 885 na 6.976, dok su samoubistva među muškarcima blago opala. U međuvremenu, podaci za one koji imaju 20 godina i one starije od 19 godina porasli su za 17%, odnosno 14%, prema podacima poslovnog dnevnika Nikkei, pružajući uvid u to koje su grupe najugroženije.

Istorijski gledano, visoke stope pripisane su intenzivnoj radnoj kulturi zemlje definisanoj iscrpljujućim dugim radnim periodima, kao i pritiscima u školi i društvu i stigmi otvorene rasprave o pitanjima mentalnog zdravlja. Broj samoubistava dostigao je vrhunac 2003. godine na 34.427, a zatim se smanjio na oko 33.000 do 2009. godine nakon globalne finansijske krize, kada je zemlja doživjela najgoru recesiju od Drugog svjetskog rata.

 

(japantimes.co.jp)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije