Connect with us

Globus

NOBELOVA NAGRADA ZA MIR: Nominovani Aleksej Navaljni, SZO i Greta Tunberg

Published

on

Navaljni, Tunberg i Tramp

Predloge istaknutih pojedinaca i organizacija mogu podnijeti hiljade ljudi u svijetu, od parlamentarnih zastupnika do bivših dobitnika, a te nominacije koje završavaju u nedjelju 31. januara ne znače da će ih podržati Nobelov odbor.

Norveški zastupnici imenovali su konačnog dobitnika svake godine od 2014., osim 2019., ističe Henrik Urdal, direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu i smatra da je to “zbilja sjajno”.

Norveški odbor za dodjelu Nobelovih nagrada, koji odlučuje o pobjedniku, ne komentariše nominacije, čuvajući u tajnosti tokom 50 godina imena predlagača te imena neuspješnih kandidata.

Međutim, predlagači imaju pravo otkriti javnosti svoje nominacije.

Prema Rojtersovim saznanjima norveški zastupnici predložili su i Gretu Tunberg, Navaljnog, SZO i njihov program COVAX ustanovljen kako bi se i siromašnim zemljama i onima sa niskim prihodima omogućio pristup vakcinama protiv COVID-a.

Tunberg je imenovana kao “jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv globalnog zagrijavanja” uz grupu za kampanju nazvanu Petak za budućnost, u kojoj je Tunberg jedna od suosnivačica.

Navaljni je imenovan zbog “napora da se u Rusiji provede mirna demokratizacija”, a predložio ga je bivši norveški ministar vanjskih poslova Ola Elvestuen.

Borba protiv COVID-a 19 ima istaknuto mjesto, a uključuje i savez GAVI za distribuciju vakcina.

Među drugim kandidatima ističu se Svetlana Tihanovska, Marija Koljesnikova i Veronika Cepkalo, tri Bjeloruskinje istaknute u borbi za “slobodne izbore pružanjem mirnog otpora”, rekao je predlagač Geir Sigbjoern Toskedal.

Jete Kristensen predložila je Mađarski helsinški odbor, grupu za ljudska prava i udruženje IUSTITIA, koje okuplja poljske sudije istaknute u odbrani građanskih prava.

“Moja nominacija ove godine je borba za očuvanje demokratije kao oblika vladavine u Evropi”, objasnila je Kristensen.

Medijske slobode važna su tema ove godine pa su tako imenovani i Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, Zineb el Razui, bivša novinarka francuskog satiričnog časopisa, zatim informativni portal Hong Kong Free Press, Međunarodna mreža za provjeru tačnosti informacija (International Fact-Checking Network) te organizacija Reporteri bez granica (RSF) sa sjedištem u Parizu.

Među drugim kandidatima su i bivši američki predsjednik Donald Tramp, zatim Sjevernoatlantski savez (NATO) i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR).

Na popisu su i Aminatu Haidar, predložena zbog mirotvorne kampanje za proglašenje nezavisnosti Zapadne Sahare, zatim Međunarodna svemirska stanica i Međunarodni izviđački pokret.

Dobitnici Nobelove nagrade za 2021. biće objavljeni u oktobru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije