Connect with us

Globus

SA RUSKE NUKLEARNE PODMORNICE: Ispaljena četiri projektila

Published

on

Napredna ruska nuklearna podmornica “Vladmir Monomakh” obavila je testiranje tokom kojeg je ispalila četiri interkontinentalna balistička projektila.

Ovo je bila prva vježba tokom koje su projektili ispaljeni s podmornice, a snimak je objavilo rusko ministarstvo odbrane. Na snimku se čuju mornari podmornice K-551″Vladimir Monomakh” iz klase Borei na njihovim položajima, prije nego su ispaljeni balistički projektili RSM-56 Bulava prema meti udaljenoj oko 5.000 kilometara.

Sva četiri projektila ispaljena s podmornice u Ohotskom moru pogodila su mete u oblasti Arkhangelsk na sjeveru zemlje, samo nekoliko stotina kilometara od granice s Finskom.

Čak i samo jedan Bulava projektil, koji može nositi šest do 10 bojevih glava od 100 do 150 kilotona, može napraviti haos. Četiri ovakva projektila bi značila apokalipsu.

Podmornica “Vladimir Monomakh” je duga 170 metara i predstavlja jednu od četiri najnovije ruske podmornice iz klase Borei. Dizajnirana je da nosi 16 Bulava projektila, pored torpeda te Onyx i Kalibr krstarećih projektila.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije