Connect with us

Globus

SAD: Zamjerka Kini zbog uskraćivanja informacija timu SZO

Published

on

Kina i Sjedinjene Američke Države nastavili su spor o odgovornosti za pandemiju koronavirusa čije je porijeklo delegacija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) istraživala u Kini.

Savjetnik Bijele kuće za državnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je 12. februara da je Vašington “duboko zabrinut zbog načina na koji su prenošeni rani nalazi istrage Covid-19 i zbog postupka kojima se do njih došlo”.

“Nužno je da izvještaj bude nezavisan i da u nalazima stručnjaka ne bude intervencija kineske vlade ili promjena podataka”, rekao je Salivan i istakao da “Kina mora staviti na raspolaganje svoje podatke od najranijih dana pojave virusa da bi bolje razumjela ovu pandemiju i pripremila se za sljedeću”.

Kina je dva dana kasnije, 14. februara, izjavom svoje ambasade u Vašingtonu odgovorila da su SAD već “teško oštetile međunarodnu saradnju” u vezi s pandemijom, a da sada “upiru prstom u druge zemlje koje su vjerno podržavale SZO i samu SZO”.

Kina je ipak pozdravila odluku novog američkog predsjednika Džoa Bajdena da vrati SAD u SZO, čime je on preokrenuo odluku prethodne vlade Donalda Trampa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije