Connect with us

Globus

SAD: Zvanični povratak u Pariski klimatski sporazum

Published

on

Sjedinjene Američke Države danas su se zvanično ponovo pridružile Pariskom klimatskom sporazumu, dok administracija predsjednika Džoa Bajdena planira drastična smanjenja emisija stakleničkih gasova tokom naredne tri decenije.

Naučnici i strane diplomate pozdravili su američki povratak sporazumu, koji je postao zvaničan 30 dana nakon što je predsjednik Bajden obećao taj potez prvog dana provedenog na dužnosti.

Nakon što je skoro 200 zemalja potpisalo sporazum o sprječavanju katastrofalnih klimatskih promjena, Sjedinjene Američke Države ostale su jedina zemlja koja ga je napustila. Bivši predsjednik Donald Tramp preuzeo je taj potez, tvrdeći da je klimatska akcija preskupa.

Američki klimatski diplomata Džon Keri učestovaće u virtualnim dešavanjima tokom dana kojima se obilježava američki povratak sporazumu, uključujući konverzacije s ambasadorima Britanije i Italije, generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guteresom i UN-ovim ambasadorom za klimatska pitanja Majklom Blumbergom.

Bajden je obećao da će zacrtati put američkoj nultoj emisiji stakleničkih gasova do 2050. godine. Naučnici tvrde da je taj cilj u skladu sa onim što je potrebno, istovremeno naglašavajući da globalna emisija gasova treba opasti za polovinu do 2030. godine kako bi se spriječile najrazornije posljedice globalnog zagrijavanja, prenosi Reuters.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije