Connect with us

Globus

ŠTA ĆE DONIJETI 2021. U NAUCI: Čekaju nas značajne promjene

Published

on

Godina koju smo čekali sa puno nade donosi mnogo naučnih projekata / Ilustracija: Pixabay

Očekujemo kraj pandemije, lansiranje svemirskog teleskopa Džejms Veb, novi lijek protiv Alchajmera, borbu protiv klimatskih promjena, a na Marsu će biti prava gužva koliko će različitih istraživačkih misija stići na tu planetu narednih mjeseci. 

Na kraju teške pandemijske godine s puno optimizma gledamo u 2021. godinu. Taj optimizam velikim dijelom se zasniva na vakcinaciji protiv covida-19 koja je već počela. Očekuje se da ćemo se zahvaljujući vakcinama tokom 2021. godine ipak velikim dijelom vratiti u normalu. No, očekuje nas niz zanimljivih i uzbudljivih događaja u nauci.

Covid-detektivi

Radna grupa koju je osnovala Svjetska zdravstvena organizacija uputiće se tokom januara u Kinu kako bi pokušala identifikovati izvor pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. Naučnici  još uvijek ne znaju tačno porijeklo koronavirusa, ali je široko prihvaćena teorija da je na ljude prešao sa šišmiša potkovnjaka koji je prirodni rezervoar toga virusa. Prelaz sa šišmiša na ljude po nekima se dogodio direktno, a po drugima je virus najprije sa šišmiša prešao na neku drugu životinjsku vrstu, a potom na ljude.

Skupina, koja uključuje epidemiologe, virologe i stručnjake za javno zdravstvo, počeće potragu u Vuhanu, kineskom gradu u kojem su infekcije koronavirusom SARS-CoV-2 prvi put identifikovane u novembru 2019. godine. Tokom početne faze projekta istražiće meso i žive životinje koje se prodaju na pijaci Huanan.

Godina vakcinacije

Krajem 2020. godine u Hrvatsku je stigla vakcina kompanija Pfizer i BioNTech. Osim Pfizerove, idućih nedjelja na tržištu se očekuju još neke vakcine. Prije dvije sedmice u SAD-u je odobrena vakcina kompanije Moderna, a u EU bi moglo biti odobrena  6. januara 2021.

No uskoro se očekuje i zeleno svjetlo za oksfordsku vakcinu, koju su zajednički razvili Univerzitet Oxford i farmaceutski div AstraZeneca. Očekuje se da će Evropska agencija za lijekove (EMA) tokom januara  odobriti i oksfordsku vakcinu koja se zasniva na virusnom vektoru, bezopasnom adenovirusu šimpanze (ad5).

Za razliku od vakcina zasnovanih na RNK, oksfordska se može čuvati na temperaturama između dva i osam stepeni celzijusa.

Ključna godina u borbi protiv klimatskih promjena

Ova bi godina mogla biti  ključna za borbu protiv klimatskih promjena. Izabrani američki predsjednik Džo Bajden jasno je rekao da će se SAD ponovno pridružiti Pariskom klimatskom sporazumu u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Ključni trenutak za klimatske pregovore nastupiće na UN-ovoj Klimatskoj konferenciji u Glazgou (COP 26) koja je trebala biti održana u studenome 2020. godine, ali je odložena za godinu zbog pandemije koronavirusa.

Globalne emisije ugljendioksida smanjile su se bez presedana za oko sedam posto u 2020. godini zbog ograničenja koje je nametnula pandemija koronavirusa. No, vjerojatno će 2021. godine doći do ponovnog rasta emisija – rekla je klimatolog Korin Le Kver.

Dugoočekivano lansiranje teleskopa

U oktobru slijedi dugo očekivano lansiranje svemirskog teleskopa Džejms Veb (JWST) koji predstavlja vjerojatno najsofisticiraniji instrument u astronomiji, a rezultat je zajedničke saradnje između NASA-e, Evropske (ESA) i Kanadske svemirske agencije (CSA).

JWST je nazvan prema bivšem direktoru NASA-e Džejmsu Vebu (1906. – 1992.) koji je igrao važnu ulogu u programima Gemini, Mercury i Apollo.

Oko devet milijardi dolara vrijedni JWST zamišljen je kao svojevrsni nasljednik svemirskog teleskopa Hubble lansiran još 1990. godine.

No JWST će se najprije usmjeriti na infracrvenu svjetlost, koja je idealni dio spektra za posmatranje hladnih nebeskih objekata – od međuzvjezdanih oblaka prašine i plinova , čestica oko zvijezda iz kojih nastaju planete, ali i planeta u orbitama oko udaljenih zvijezda.

Glavni dijelovi JWST-a su ogledalo promjera 6,5 metara koje se sastoji od 18 heksagonalnih segmenata, višeslojni štit protiv Sunčevog svjetla i topline, modul s četiri vrhunska instrumenta, modul za kontrolu leta i solarni paneli za opskrbu električnom energijom, koji će uvijek biti usmjereni prema Suncu.

 Novi lijek protiv Alchajmerove bolesti

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) trebala bi odlučiti hoće li odobriti lijek aducanumab za liječenje Alchajmerove bolesti. Lijek aducanumab, koji je proizvela farmaceutska kompanija Biogen, veže se za protein amiloid u mozgu koji se smatra jednim od glavnih okidača za stvaranje bolesti.

Dokazi da lijek aducanumab usporava napredak Alzheimerove bolesti su upitni. Dva klinička ispitivanja faze III dala su oprečne rezultate, a nezavisni savjetodavni odbor koji je sazvala američka FDA za procjenu učinkovitosti lijeka smatra da podaci o učinkovitosti lijeka ne podržavaju njegovu upotebu.

Gužva na Marsu

Tri svemirske misije lansirane na Mars u ljeto 2020. godine uskoro stižu do svoga odredišta. Kineska sonda Tianwen-1 trebala bi dotaknuti tlo Crvene planete u februaru.

U sklopu misije Tianwen-1 Kina je napravila orbiter, lander i rover koji ima 240 kg i raspolaže radarom za traganje za vodenim ledom ispod površine. Misija Tianwen-1 tragat će za vodom i znakovima života pomoću 13 instrumenata, uključujući kamere, radar i analizatore čestica.

Otprilike u isto vrijeme do Crvene planete stići će letjelica Hope, odnosno Al Amal, prva međuplanetarna misija arapskog, odnosno muslimanskog svijeta. Riječ je o orbiteru koji su lansirali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) povodom obilježavanja 50 godina od postojanja te zemlje.

Također, u februaru bi se na Mars trebalo spustiti i NASA-in rover Perseverance, koji ima masu veću od jedne tone. Opremljen je s 23 kamere, a ima i dva mikrofona, pa ćemo prvi put čuti prave zvukove iz Marsove razrijeđene atmosfere. Perseverance će tragati za tragovima mogućeg primitivnog života na Marsu iz davne prošlosti.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije