Connect with us

Svijet

INDIJA: Novinar živ spaljen nakon otkrivanja korupcije

Published

on

Singova kuća oštećena od požara (Foto: NDTV - Prabhat Khabar)

Jedan reporter spaljen je živ u svojoj kući u selu u sjevernoj indijskoj državi Utar Pradeš nakon izvještavanja o navodnoj lokalnoj korupciji i nakon što je rekao lokalnim vlastima da mu prijete.

„Ovo je cijena za govorenje istine“, rekao je Rakeš Sing na smrtnom krevetu dok ga je kolega snimao. Sing je umro u bolnici u gradu Laknau,  28. novembra, dan nakon što je zapaljen u svom domu u Balrampuru, selu 160 km istočno od Laknau-a.

Sing, koji je bio poznat i kao „Nirbik“, zadobio je opekotine na više od 90% tijela kada su tri muškarca ušla u njegovu kuću 27. novembra, prelili ga dezinfekcionim sredstvom za ruke na bazi alkohola, a zatim zapalili njega i njegov dom.

Jedan od trojice muškaraca, Kešvanand Mišra, sin je Sušila Devija, šefa lokalnog sela. U svom članku, Sing je optužio Devija za korupciju u vezi sa lokalnim infrastrukturnim projektima.

Kako saopštava policija, trojica napadača maltretirali su Singa prije napada, govoreći mu da prestane objavljivati bilo šta negativno o Deviju, koji će se kandidovati za ponovni izbor. Uhapšeni tri dana nakon požara, trojica muškaraca priznala su ubistvo i zatvorena su, kaže policija.

Jedan Singov kolega je prenio kako se Sing žalio da se plaši za svoj život, ali vlasti nisu ništa preduzele.

Singh je četvrti novinar koji je ove godine ubijen u Indiji u vezi sa svojim novinarstvom. Dvoje ljudi je ubijeno prošlog mjeseca.

Indija se nalazi na 142. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode štampe za 2020.

 

(Izvor: RSF.org)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije