Connect with us

COVID-19

JUŽNA KOREJA: Besplatna vakcinacija za sve stanovnike

Published

on

Foto: EPA-EFE (Glenn Hunt)

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izjavio je da će njegova zemlja ponuditi besplatnu vakcinu protiv koronavirusa za sve stanovnike.

Predsjednik Moon Jae-in dao je tu izjavu tokom novogodišnjeg obraćanja u ponedjeljak. Vlada je ranije objavila da će vakcinacija početi u februaru.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su kako planiraju nabaviti vakcine za 56 miliona ljudi, količinu koja će očigledno biti dovoljna za 52 miliona stanovnika te zemlje.

Zvaničnici su saopštili da će razraditi detalje plana vakcinacije u ovom mjesecu. Kažu kako će prvi biti vakcinisani medicinsko osoblje, stariji ljudi, odrasli s hroničnim bolestima, policajci i vojnici.

Nakon što je epidemija trajala sedmicama, broj zaraženih od koronavirusa u Južnoj Koreji postepeno je usporen zahvaljujući strožim pravilima fizičkog distanciranja koja uključuju zabranu okupljanja pet ili više ljudi.

Južna Koreja danas je izvijestila o 451-om novozaraženom od koronavirusa, i to je prvi put tokom 41 dan da je dnevni broj zaraženih manji od 500. Ukupan broj zaraženih u zemlji iznosi 69.114 i 1.140 preminulih.

Moon je izjavio da se “svijetlost konačno ukazuje na kraju mračnog tunela”. Kazao je da će vlada uložiti maksimalne napore na suzbijanju aktuelne zaraze, prenosi AP.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije