Connect with us

Globus

KALIFORNIJA: Traže povlačenje vakcina Moderne zbog velikog broja neželjenih reakcija

Published

on

Kalifornijsko Odjeljenje za javno zdravlje traži da, zbog velikog broja neželjenih reakcija, “Modernine” vakcine protiv virusa korona budu povučene sa tržišta.

“Modernine” vakcine serije “041L20A” izazivaju “veći broj neželjenih reakcija od uobičajenih” i zato bi ih trebalo ukloniti iz upotrebe dok se ne okončaju sva ispitivanja, navodi se u obrazloženju.

Jedna kalifornijska klinika, kako se tvrdi, bila je zatvorena nekoliko sati nakon što su prijavljene neželjene reakcije na vakcinu.

“Seriju od ukupno 330.000 doza dobilo je 287 dobavljača širom Kalifornije i ovo je prvi put da je zabilježena alergijska reakcija”, navodi Erika S. Pan, državni epidemiolog Kalifornije.

“Moderna”, centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Američka administracija za hranu i lijekove trenutno ispituju seriju vakcina nakon što je desetak ljudi pretrpjelo “moguću tešku alergijsku reakciju”.

Kako navode agencije, “akutna alergijska reakcija prethodno je prijavljena u Bostonu u decembru, nakon što je jedan ljekar primio vakcinu “Moderne”.

Istovremeno, američke medicinske vlasti istražuju i nekoliko slučajeva ozbiljnih reakcija na “Fajzer-Biontekovu” vakcinu protiv virusa korona.

Kalifornija je najteže pogođena američka država sa oko tri miliona zaraženih – od toga milion u Los Anđelesu i više od 33.000 smrtnih slučajeva od zaraze Kovidom 19, pokazuju podaci Univerziteta “Džon Hopkins“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije