Connect with us

Globus

KANADSKI “BUTTERGATE”: Afera zbog maslaca pretvrdog za mazanje

Published

on

Nešto nije u redu s kanadskim maslacom, kažu lokalni gurmani koji se nedjeljama  svađaju kako je njihov maslac u zadnje vrijeme teže razmazivati nego inače, piše BBC.

Anegdote vezane uz aferu ‘buttergate’ ili ‘maslacgate’ šire se internetom, a mnogi se Kanađani žale da im maslac ne omekšava na sobnoj temperaturi. Stručnjaci za hranu su kao vjerovatnog krivca prokazali aditive u hrani za krave na bazi palminog ulja.

Mliječna industrija se brani da su tvrdnje neutemeljene, ali ipak su osnovali radnu grupu koja će tražiti odgovore.

Afera je započela pitanjem koje je na Twitteru postavila kanadska kuvarica i publicistkinja Džuli Van Rozendal: “Jeste li primijetili da maslac više nije mekan na sobnoj temperaturi?”

Stotine kuvara amatera odgovorili su da su i oni imali poteškoća s tvrdim maslacem.

Van Rozendal je  sugerisala u kolumni u Globe and Mailu da je veća potražnja za maslacem u pandemiji dovela do promjena u stočnoj hrani jer su poljoprivrednici nastojali povećati proizvodnju.

Potražnja je zaista  rasla tokom pandemije.

Mljekarski sektor u zemlji – izrazito rasprostranjen u svih 10 kanadskih provincija – određuje svoje proizvodne kvote na temelju predviđanja potražnje. Kako je više Kanađana ostalo kod kuće, potražnja za maslacem porasla je za više od 12 posto u 2020. godini, kažu kanadski mljekari.

Dodavanje energetskih aditiva na bazi palminog ulja u hranu za krave praksa je stara decenijama za koju se tvrdi da povećava mliječnost krava i sadržaj masti u mlijeku.

Od ljeta su stotine poljoprivrednika širom zemlje pojačali upotrebu palminog ulja u pokušaju povećanja proizvodnje.

Kanadsko udruženje prerađivača mlijeka obavijestilo je da nije bilo promjena u samoj proizvodnji maslaca niti u nacionalnim propisima o sastojcima.

Malo je istraživanja sprovedeno o stvarnom uticaju palminog ulja u mliječnim proizvodima, ali poljoprivredni stručnjaci kažu kako maslac od krava hranjenih palminim uljem ima višu tačku topljenja i stoga ga je teže razmazivati na sobnoj temperaturi.

– ‘Maslacgate’ nije ono što industriji treba, niti ono što Kanađani zaslužuju, napisao je  Silven Šarboa, direktor Laboratorije za analitiku prehrambenih proizvoda na Sveučilištu Dalhosi, u vrlo čitanom i dijeljenom članku u kojem se tvrdi da je većina maslaca u zemlji definitivno postala tvrđa.

On je napomenuo da iako je palmina masnoća legalni i odobreni sastojak maslaca, istraživanja pokazuju da ona može povećati rizik od srčanih bolesti za potrošače i da njena proizvodnja šteti okolini, čineći je ‘etički upitnom’ praksom za mljekarsku industriju, koja je snažno subvencionirana od strane kanadskih poreznih obveznika.

– Nadajmo se da će mliječna industrija moći sprati ljagu sa sebe prije nego što njezin moralni ugovor s Kanađanima bude trajno oštećen, zaključio je.

1 Comment

1 Komentar

  1. GRAĐANSKI

    24.02.2021. at 09:28

    Teke toliko da se znade – crnogorski se “maslac” zbori/lo: MASLO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije