Connect with us

Svijet

MAKRON BAJDENU: “Dobrodošli nazad u Pariški sporazum!”

Published

on

Emanuel Makron. Foto: Rojters

Francuski predsjednik Emanuel Makron čestitao je predsjedniku Bajdenu i potpredsjednici Haris i poželio im dobrodošlicu natrag na klimatski Pariški sporazum.

„@JoeBiden i @KamalaHarris Najlepše želje u ovom značajnom danu za američki narod! “ Makron je na Tviteru objavio u srijedu popodne. “Mi smo zajedno. Bićemo jači da se suočimo sa izazovima našeg vremena. Snažniji za izgradnju naše budućnosti. Snažnije da zaštitimo našu planetu. Dobrodošli nazad u Pariški sporazum! “

Jedna od prvih glavnih akcija bivšeg predsjednika Trampa na mjestu predsjednika bilo je napuštanje Pariškog sporazuma 2017. Bajden je tokom kampanje 2020. godine obećao da će se pridružiti sporazumu po preuzimanju funkcije.

Očekuje se da se Bajden ponovo pridruži Pariškom sporazumu potpisivanjem izvršne naredbe prvog dana kao predsjednik.

Bivši potpredsjednik vlade borio se protiv klimatskih promjena kao glavno pitanje svoje kampanje. Među klimatskim ciljevima koje je naveo bio je dostizanje nulte neto emisije do 2050. godine.

Makron se pridružio nizu svjetskih lidera u čestitkama Bajdenu i Haris. Izraelski premijer Bendžamin Netaniahu, britanski premijer Boris Džonson i indijski premijer Narendra Modi javno su izrazili dobre želje novoj administraciji.

Kraljica Elizabeta je Bajdenu poslala privatnu poruku prije početka inauguracije.

Tramp je bio odsutan sa spiska svjetskih lidera koji su izrazili dobre želje Bajdenu i Haris. U srijedu su izašli izvještaji da je Bajdenu u Bijeloj kući ostavio pismo, ugledajući se na bivšeg predsjednika Obamu koji je takođe ostavio poruku Trampu dok je preuzeo funkciju 2017. godine.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije