Connect with us

Svijet

MJANMAR: Ubijeno devet demonstranata, više ranjenih

Published

on

Foto: Beta/AP

Policija u Mjanmaru otvorila je vatru na demonstrante i ubila njih devetoro, a ranila više ljudi koji su protestovali protiv puča koji izvršila vojna hunta i hapšenja legalno izabrane premijerke Aung San Su Ći, saopštili su medicinski izvori.

Političar Kjav Min Htike je za Rojters kazao da je policija otvorila vatru na demonstrante u gradu Daveju, ubila jednog demonstranta i ranila nekolicinu drugih. Ovu informaciju potvrdili su i lokalni mediji.

Policajci su pucali na demonstrante i u Jangonu, gdje je jedan čovjek primljen u bolnicu sa teškom povredom grudnog koša, a nešto kasnije je preminuo, prenijeli su lokalni mediji.

Poginulih je bilo i u gradu Mandalaju.

Kako prethodnih dana, tako i danas. Policija je koristila vodene topove, suzavac i pucala iz vatrenog oružja, uprkos tome što je lider hunte general Min Aung Hlaing izjavio da snage reda primjenjuju „minimalnu silu” protiv demonstranata.

U Mjanmaru vlada haos već mjesec dana, otkako je vojska izvršila državni udar i pritvorila izabranu predsjednicu vlade Aung San Su Ći i brojne druge političare, njene stranačke kolege, zbog navodne izborne prevare u novembru.

Neke zapadne zemlje uvele su vojnoj hunti ograničene sankcije i osudile puč koji je izvela vojna hunta.

Po svemu sudeći hunta je odlučna da primjenom sile zadrži vlast i odupre se masovnim protestima, kao i građanskoj neposlušnosti koja se odražava i na rad državnih službi, lokalne administracije, medija, zdravstvenog i obrazovnog sistema.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije