Connect with us

Svijet

NASA: Četvorica astronauta recikliranom raketom stigla na ISS

Published

on

Foto: EPA

Četvoročlana posada astronauta danas je stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) SpaceX-ovom Crew Dragon kapsulom Endeavour, objavila je NASA o prvom letu u orbitu raketom recikliranom od prošlog leta u svemir.

Kapsula Endeavour, drugi put u svemiru, lansirana je u petak na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9 s NASA-inog centra na Floridi. SpaceX je privatna kompanija Elona Maska.

Endeavour je na ISS stigao u 10:08 minuta po našem vremenu, sa dva astronauta NASA-e, Shaneom Kimbroughom i Megan McArthur, japanskim astronautom Akihikom Hoshideom i francuskim inženjerom Europske svemirske agencije Thomasom Pesquetom.

Ovom misijom je na ISS kapsulom Crew Dragon stigla druga grupa astronauta otkad su prošle godine nastavljeni letovi sa američke teritorije, nakon devetogodišnje pauze.

To je i treći let sa posadom u 11 mjeseci u sklopu suradnje NASA-e i SpaceX-a, kompanije koju je Mask osnovao 2002. godine.

Raketa Falcon 9 lansirana je s raketnog nosača koji je pokrenut prije pet mjeseci, što je prvi put da se to učinilo u istoriji svemirskih letova.

Ponovno korištenje raketnih nosača, omogućeno sigurnim vraćanjem na površinu Zemlje umjesto dosadašnje metode pada u more, ključni su za SpaceX-ovu strategiju smanjivanja cijene leta u svemir, piše Reuters.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije