Connect with us

Ekonomija

POVEĆAO MU VRIJEDNOST ZA 14%: Ilon Mask kupio Bitcoin u vrijednosti 1,5 milijardi dolara

Published

on

Ilon Mask Foto: Reuters

Iz kompanije Tesla, u vlasništvu Ilona Maska, saopšteno je da su u januaru kupili kripto valutu Bitcoin u vrijednosti od blizu 1,5 milijardi dolara i očekuje da će početi da je prihvataju kao plaćanje u budućnosti.

Ova vijest je uzrokovala da cijena Bitcoina odmah skoči za 14 posto na 43.968 dolara, što je novi rekord kada je u pitanju ova kriptovaluta.

Iz Tesle su rekli da žele maksimizovati svoj doprinos na rezerve gotovine, koja se više neće koristiti u svakodnevnom vođenju poslova kompanije, a ovo je posebno zanimljivo u kontekstu toga da je Mask nekoliko dana ranije već povećao vrijednost Bitcoina dodavanjem hashtaga “#bitcoin” na svoj profil na društvenoj mreži Twitter.

Mask je ovaj hashtag uklonio nekoliko dana kasnije, ali nastavio je da razgovara o Bitcoinu i drugim kripto valutama, uključujući dogecoin, koji je nakon njegove podrške skočio za 50 posto.

U prijavi na berzi, iz Tesle su rekli da su “ažurirali svoju investicionu politiku” i da nastoje da ulažu u “rezervnu imovinu” kao što su digitalne valute, zlatne poluge ili fondovi kojima se trguje na berzi.

Naveli su da su tada kupili Bitcoin u vrijednosti 1,5 milijardi dolara i da bi mogli “s vremena na vrijeme ili dugoročno koristiti digitalnu valutu u vođenju poslova ove kompanije”.

“Štaviše, očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti početi prihvatati Bitcoin kao oblik plaćanja za naše proizvode, podložno važećim zakonima i u početku na ograničenoj osnovi”, navodi se iz kompanije.

Mask je prošle sedmice objavio na Twitteru da je Bitcoin “na rubu” da bude široko prihvaćena valuta među investitorima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije