Connect with us

COVID-19

NORVEŠKA: Uslijedila promjena preporuke za vakcinaciju nakon nekoliko smrtnih slučajeva

Published

on

Ilustracija: Shutterstock

Norveški zvaničnici promijenili su preporuke o vakcinisanju protiv kovid-19 pošto je 13 starijih osoba umrlo poslije imunizacije, prepuštajući ljekarima da procijene da li njihov pacijent treba da se vakciniše.

Norveška agencija za ljekove saopštila je da je 29 osoba imalo neželjene efekte, od kojih je 13 umrlo i svi su bili korisnici staračkih domova i stariji od 80 godina.

Agencija je kao neželjene efekte navela groznicu i mučninu koji su “mogli da prouzrokuju smrt kod slabijih pacijenata”, rekao je Sigurd Hortemo iz norveške Agencije za ljekove u prvom izvještaju o neželjenim efektima.

Prema zvaničnim podacima u Norveškoj je više od 30.000 ljudi primilo prvu dozu Fajzerove ili Modernine vakcine protiv koronavirusa.

“Ovo nas ne uznemirava. Sasvim je jasno da ove vakcine imaju vrlo mali rizik, sa malim izuzetkom za najslabije pacijente”, rekao je direktor agencije Stajnar Madsen za norvešku televiziju NRK.

Prema njegovim riječima ljekari sada moraju pažljivo da procijene ko treba da se vakciniše, jer, kako je dodao, oni koji su vrlo slabi i veoma stari mogu da vakcinišu samo posle individualne procjene.

Ranije ove nedjelje, Norveški institut za javno zdravlje ocijenio je da će “svi neželjeni efekti vakcine biti nadjačani smanjenim rizikom da ozbiljnog razbolijevanja od kovid-19 za starije i slabe ljude”.

Norveška agencija za ljekove je u izvještaju navela da je 21 žena i osam muškaraca imalo neželjene efekte.

Pored onih koji su umrli, još devetoro je imalo ozbiljne neželjene efekte bez fatalnih posljedica, a sedam manje ozbiljnih neželjenih efekata.

Devet pacijenata imalo je alergijske reakcije i jaku temperaturu, dok su manje ozbiljni neželjeni efekti uključivali jake bolove na mjestu primanja vakcine.

U Norveškoj je od izbijanja pandemije registrovano 57.279 zaraženih i 511 umrlih.

Zvaničnici širom svijeta očekuju izvještaje o smrtnim slučajevima i drugim teškim neželjenim efektima poslije bilo koje kampanje masovnog vakcinisanja, ali utvrđivanje da li je vakcina uzrok smrti može biti vrlo izazovno i zahtijeva da se prvo isključe svi drugi potencijalni uzroci.

Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države takođe su prijavile brojne slučajeve neželjenih efekata sa smrtnim posljedicama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije