Connect with us

Globus

NOVE TRAMPOVE NEVOLJE: Američki Senat poništio veto koje je predsjednik Donald Tramp stavio na zakon o budžetu Ministarstva odbrane

Published

on

Američki Senat izglasao je poništavanje veta koji je predsednik Donald Tramp stavio na zakon o budžetu Ministarstva odbrane te zemlje od 740 milijardi dolara.

Tako su omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Tramp snažno protivio.

Trampov veto ranije ove nedjelje je poništen u Predstavničkom domu. Predsjedniku mandat ističe za 20 dana.

Na sjednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsjednički veto, prenosi Glas Amerike.

Zakon je usvojen uz podršku obje stranke, dva dana prije nego što novi Kongres, u nedjelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsjednikovih veta je ostalo na snazi.

Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova “za” i 12 “protiv”, izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trampovom vetu.

To je prvo značajno razdvajanje republikanaca od Trampa, dvadeset dana prije nego što će napustiti položaj.

Tramp, koji se vratio u Vašington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nijesu podržali u slučaju budžeta Ministarstva odbrane.

Američki Senat zasijedao je prvog dana nove godine, što nije uobičajeno za praznični dan.

Do toga je došlo jer su republikanci – stranka predsednika Donalda Trampa, preduzeli korake da ponište veto koji je stavio na veliki zakonski paket o nacionalnoj odbrani.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz predsednika za vrijeme njegove burne četiri godine u Bijeloj kući.

Od kada nije uspio da osvoji drugi mandat, Tramp ih je oštro kritikovao što nijesu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtjev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima kovidom 19, i iskazali spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani.

Senat, u kome republikanci imaju većinu, sastao se u podne da bi glasao o Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, koji je Tramp odbio da potpiše zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije, prenosi Glas Amerike.

Senatori će održati dva proceduralna glasanja da bi se poništio Trampov veto, nakon što ga je Predstavnički dom, sa demokratskom većinom, poništio u ponedjeljak. Ako bude dovoljno glasova za ukidanje veta, Senat će održati drugo proceduralno glasanje i konačno usvojiti zakon u subotu.

Demokrate su, u neuobičajenom slaganju sa Trampom, pozdravile njegov zahtjev da novčana pomoć iznosi 2.000 dolara, žele da iskoriste zakon o nacionalnoj odbrani da bi izdejstvovali brzo glasanje o zakonskom predlogu koji bi Amerikancima doneo veći ček od onoga na 600 dolara koji je već odobren. Neki republikanci takođe podržavaju veću novčanu pomoć.

Međutim, vođa republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, je blokirao te pokušaje pošto je pitanje većih novčanih isplata pridodao drugom zakonskom predlogu, koji sadrži odredbe o društvenim medijima i izborima koje će demokrate sigurno odbaciti, a ostaje malo vremena za manevarski prostor prije nego što novi sastav Kongresa položi zakletevu u nedjelju.

Tramp, koji se vratio u Vašington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nijesu podržali u slučaju ta dva zakona.

“Slabo i umorno republikansko “rukovodstvo” će dozvoliti da se usvoji loš zakon o odbrani”, rekao je odlazeći predsednik u seriji tvitova protekle nedjelje. “Ako republikanci ne žele da budu potpuno poraženi, treba da hitno usvoje predlog o isplati 2.000 dolara”.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je veliki protest u Vašingtonu pod motom “Zaustavite krađu”.

Tramp je na svom Tviter profilu najavio da će se veliki protest održati u Vašingtonu 6. januara, na dan kada američki Kongres treba da verifikuje rezultate predsjedničkih izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije