Connect with us

Globus

NOVI ZELAND: Zbog tri slučaja zatvorili dva miliona ljudi

Published

on

(FOTO: Anadolija)

 

Dva miliona Novozelanđana započelo je u ponedjeljak trodnevni karantin u Auklandu zbog samo tri slučaja covida-19. Brzo i odlučno zatvaranje kako bi se život što prije vratio u normalu – to je strategija “nula covida” koju primjenjuju Azija i Okeanija.

Tom strategijom želi se u nekoj regiji ili zemlji smanjiti cirkulaciju koronavirusa na nulu strogim mjerama koje se uvode čim se zaraza pojavi. To se kombinuje s drastičnom kontrolom žarišta (testiranje, praćenje, izolacija). Istovremeno, normalan život može se nastaviti u područjima u kojima virusa nema.

Sve više stručnjaka zauzima se da se takva strategija primijeni i u Evropi.

“Za zemlje koje su je usvojile prednost je trostruka”, istaknuo je švajcarski epidemiolog Antoan Flao.

To su, na primjer, Novi Zeland, Australija, Kina, Tajvan i Vijetnam.

“Na zdravstvenom planu, oni su nesporni svjetski prvaci po malom broju umrlih po stanovniku, a na društvenom život se odvija normalno. Barovi, restorani, kulturne i sportske aktivnosti, škole i univerziteti normalno su otvoreni, a epidemiološke mjere gotovo i ne postoje”, objasnio je.

“Na privrednom planu, Tajvan i Kina bilježe pozitivan rast BDP-a”, dodao je Flao, direktor Instituta za globalno zdravlje pri Univerzitetu u Ženevi.

Suživot s virusom

On smatra da je strategija “nula covida” bolja od “strategije ublažavanja” koju sprovodi većina zemalja na Zapadu, što se zapravo odnosi na “organizovanje suživota s virusom između dva talasa”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije